Haberler

08 Eylül 2022

Sisak İslam Kültür Merkezi, Cumhurbaşkanımızın Katılımıyla Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Hırvatistan İslam Birliği'nin iş birliğinde inşa edilen Recep Tayyip Erdoğan Sisak İslam Kültür Merkezi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla açıldı.

TİKA ile Hırvatistan İslam Birliği'nin iş birliğinde inşa edilen Recep Tayyip Erdoğan Sisak İslam Kültür Merkezi, Hırvatistan'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Merkezin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 6 yıl aradan sonra dost ve müttefik Hırvatistan'ı tekrar ziyaret etmenin bahtiyarlığı içinde olduğunu belirtti. Sayın Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye-Hırvatistan iş birliğinin en anlamlı örneklerinden biri olan Sisak İslam Kültür Merkezi'nin açılışı vesilesiyle sizlerle beraber olmaktan hasret gidermekten memnuniyet duyuyorum. Bu güzide esere şahsımın isminin verilmesi nezaketini gösteren Sayın Cumhurbaşkanı'na, Hırvatistan İslam Birliği Başkanı Müftü Aziz Efendi Hasanoviç'e ve onların nezdinde tüm Hırvat makamlarına şükranlarımı sunuyorum. Rabb'im birliğimizi, dayanışmamızı daim eylesin diyorum."

“Merkezin nehirler şehri Sisak'ın güzelliğine güzellik katacağına inanıyorum”

Sisak'ta bir İslam Kültür Merkezi inşa edilmesi konusunun ilk olarak Nisan 2016'da gerçekleştirdiği ziyaret sırasında önceki Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç tarafından gündeme getirildiğini aktaran Erdoğan, "Kolinda Hanım projeye ülkemizin desteğini talep ettiğinde biz de hiç düşünmeden memnuniyetle kabul ettik. Hırvatistan İslam Birliği'nin kendi imkânlarıyla başlattığı projeye 2018 yılı Aralık ayından itibaren TİKA'da dâhil oldu. Sayın Kitaroviç'in 16 Ocak 2019 tarihinde Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında ise TİKA ve Hırvatistan İslam Birliği arasında bu konuda bir mutabakat zaptı imzalandı. Hamdolsun dostluk ve kardeşliğimizin nişanesi olan bu kıymetli eseri el birliğiyle tamamladık. Bu merkezin diğer dinlerden dostlarımızın da vakit geçirecekleri şehrin başlıca buluşma ve kaynaşma adreslerinden biri olacağına inanıyorum. Ayrıca geleneksel ve modern tasarımları çok güzel bir şekilde birleştiren muhteşem mimarisiyle merkezin nehirler şehri Sisak'ın güzelliğine güzellik katacağına inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kıymetli eserin başta Sisak halkı olmak üzere tüm dost ve kardeşlere hayırlı olmasını diledi.

Milanovic: “Bu eski Hırvat kentinde günümüzde de dostluk ve barış hâkim”

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, yaptığı konuşmada; merkezin diyalog, barış, anlayış ve dostluğun inşasında önemli bir adım olduğunu ifade ederek, "Dinlere ve önemli ticaret yollarına ev sahipliği yapan bu eski Hırvat kentinde günümüzde de dostluk ve barış hâkim." dedi.

Farklılıklar arasında barış içinde yaşamanın her insan için bir mücadele olduğunu dile getiren Milanovic, "Sisak'ta uzun yıllardır kendi kimliğiyle İslam topluluğu yaşıyor. Hırvatistan için zor yıllar olan 1991'de Boşnak kardeşlerimiz Hırvatistan'ın yanında oldu." diye konuştu.

Milanovic, farklı dinlere inanmalarına rağmen insanların aynı mücadele için seferber olduğunu belirterek, "Mezarları da yan yana ve omuz omuza. Şu an bizi gördüklerini biliyorum. Bu merkez de onların cesareti, vatanseverliği ve mücadelesi için." dedi.

Geçmişteki anlaşmazlıkların unutulması ve ders çıkarılması gerektiğine dikkati çeken Milanovic, "Açılışı yapılan bu merkeze her zaman saygıyla bakacağım. Ne yazık ki çok az katkı sağladık." değerlendirmesinde bulundu.

Milanovic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini ileterek, "Bu merkez aynı zamanda Hırvatistan ve Bosna Hersek'i birbirine bağlayan bir köprü görevi görecek." dedi.

Hasanovic: “Çalacak bir kapımız olduğu için gururluyuz”

Hırvatistan İslam Birliği Başkanı Aziz Hasanovic, İslam Kültür Merkezi'nin açılışına katılan Erdoğan'a "Hırvatistan İslam Birliği Kurucu Onur Ödülü"nü takdim ederek, övgü dolu sözlerle hitap etti.

Erdoğan'ın ümmettin önemli kişilerinden olduğunu belirten Hasanovic, "Çalacak bir kapımız olduğu için gururluyuz. Hırvatistan İslam Birliği, kardeş ve dost Erdoğan'a özel bir ödül takdim ediyor." dedi. Hasanovic, bu tarz ödüllerin Hırvatistan İslam Birliğinin 106 yıllık geçmişinde sadece 2 kişiye verildiğini anımsatarak, "Bu da 3'üncüsü oldu. 1987'de Zagreb İslam Kültür Merkezi ve 2013'te Rijeka İslam Kültür Merkezi inşasında takdim edildi ödüller." diye konuştu.

Erdoğan ile yan yana bulunmaktan ötürü "dünyanın en mutlu insanı" olduğunu dile getiren Hasanovic, "Bu andan itibaren bu merkez Recep Tayyip Erdoğan adıyla anılacak." dedi.

Recep Tayyip Erdoğan Sisak İslam Kültür Merkezi

Hırvatistan İslam Birliği tarafından 2017'de başlatılan proje dönemin Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in 2019'daki Türkiye ziyareti sırasında Erdoğan'ın talimatıyla TİKA ve Hırvatistan İslam Birliği arasında imzalanan mutabakat zaptı ile tamamlandı.

Sisak'ta 12 bin metrekarelik alanda inşa edilen merkezin içerisinde bir cami ve idari bina bulunuyor.

Dört katlı inşa edilen Recep Tayyip Erdoğan Sisak İslam Kültür Merkezi, 586 kişinin ibadet edebileceği bir cami, çocukların eğitim alabileceği 3 derslik, çok amaçlı toplantı salonu, restoran ve camide görev yapan imamlar için konaklama gibi temel alanlardan oluşuyor.

Sonraki Haber

Türkiye, Sağlık Alanındaki Tecrübelerini Azerbaycan ile Paylaşıyor

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, "Türkiye-Azerbaycan Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Ağrı Workshop günleri" sona erdi. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği ile Azerbaycan Reanimatoloji ve Anesteziyoloji Uzmanları Birliğinin ortaklaşa düzenlediği etkinliğin açılışına Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Azerbaycan Sağlık...