Haberler

29 Eylül 2015

Sırbistan'da 16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh Sergisi

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği (İKASD) işbirliği ile gerçekleştirilen ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından desteklenen Osmanlı döneminin ünlü Türk minyatür sanatçısı, tarihçi, matematikçi ve silahşör Matrakçı Nasuh'un eserlerinden oluşan "Matrakçı'nın Şehirleri" isimli minyatür sergisi, Belgrad Etnografya Müzesi'nde açıldı.

TİKA, Sırbistan’da gerçekleştirdiği projelere bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği (İKASD) işbirliği ile gerçekleştirilen ve TİKA tarafından desteklenen Osmanlı döneminin ünlü Türk minyatür sanatçısı, tarihçi, matematikçi ve silahşör Matrakçı Nasuh'un eserlerinden oluşan "Matrakçı'nın Şehirleri" isimli minyatür sergisi, Belgrad Etnografya Müzesi'nde açıldı.

Sergi öncesinde düzenlenen konferansta, "Matrakçı Nasuh" olarak tanınan Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el Bosnavi'nin akademik çevreler dışında çok bilinmediğine değinilerek, Bosna Hersekli olan Matrakçı Nasuh'un matematikçi, yazar, sanatçı, hattat, düşünür ve aynı zamanda da bir savaşçı olduğunu ifade edildi. Matrakçı Nasuh'un çalışmalarına da değinilen konferansta, özellikle kendisine "Matrakçı" lakabını veren matrak oyunu salondaki konuklara anlatıldı.

Belgrad'da ilk kez düzenlenen serginin açılışında konuşan Etnografya Müzesi Müdürü Miryana Menkoviç de böylesine anlamlı bir temaya sahip bu sergiye ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını ifade etti. Serginin koordinatörlüğünü yapan Beste Gürsu da Belgrad'ın, Saraybosna'dan sonra serginin düzenlendiği ikinci şehir olduğunu belirterek, amaçlarının uluslararası bir platformda kendi tarihlerini, sanatlarını ve sanatçılarını en doğru şekilde tanıtmak olduğunu ifade etti.

Açılışın ardından Türk halk ve tasavvuf müziği konseri de verildi. Osmanlı döneminin ünlü minyatür sanatçısı, tarihçi, matematikçi ve silahşor Matrakçı Nasuh, ölümünün 450. yılı dolayısıyla UNESCO tarafından 2014 yılı Anma ve Kutlama Listesi'ne alınmıştı. Sergide, Matrakçı Nasuh'a ait güzergah minyatürleri, beyitler, beyitlerden oluşturulan levhalar, resimler sergileniyor. Sergi, 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında Belgrad'daki Etnografya Müzesi'nde ziyaret edilebilecek.

Sonraki Haber

Uganda Devlet Hayvancılık Araştırma ve Damızlık Üretim Merkezi’ne 100 Tonluk Su Deposu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Uganda’da Jinja Bölgesi Devlet Hayvancılık Araştırma ve Damızlık Üretim Merkezi’ne 100 ton kapasiteli su deposu yapıldı. TİKA, faaliyet gösterdiği ülkelerde birçok alanda gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor....