Haberler

06 Nisan 2012

Sırbistan Arencelovats Devlet Hastanesine Donanım Yardımı

Sırbistan genelinde çok az hastanede sağlık alanındaki teknolojik gelişmeler takip ediliyor. Merkezi bütçeden yeterli kaynak alınamaması sebebiyle şartların iyileştirilmesi ancak yardımlarla sağlanıyor. Belgrad’a 80 km uzaklıktaki, Sırbistan genelinde en az gelişmiş belediyelerden Arencelovats’ta bulunan Sağlık Merkezi, civardan da olmak üzere yaklaşık 80.000 kişiye sağlık hizmeti veren bir merkez olmasına rağmen donanım eksikliği nedeniyle ihtiyaca tam olarak cevap veremiyordu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Sağlık Merkezine donanım yardımı yapıldı. “Accu Sceener PRO TEOAE” ile “Laparoskop Kutup” düzenlenen bir törenle yetkililere teslim edildi. Bu cihazlardan “Accu Sceener PRO TEOAE” ile yılda 500 doğum yapılan merkezde doğumdan hemen sonra tespit edilebilen bebek işitme problemlerinin önüne geçilebilecek. “Laparoskop Kutup” ile astrit, safra kesesi ve malign hastalıklarının teşhis koyma ve tedaviye başlama süreci hızlanacak.

Düzenlenen törende konuşma yapan TİKA Belgrad  Program Koordinatörü Emrah Ustaömer, ülke genelinde hiçbir din, dil ve etnik ayrım gözetilmeksizin kuzeyden güneye, doğudan batıya hemen her yerde kendilerine sunulan proje taleplerine yetişmeye çalıştıklarını ifade ederek, Sırbistan’da 2011 yılında tamamlanan ve 2012 yılında yapılan ve yapılması öngörülen projeler ile ilgili bilgi verdi.

 

Törende, donör ülkelerden gelen kalkınma yardımlarını koordine eden Sırbistan Maliye Bakanlığı’na bağlı Avrupa Birliği Entegrasyon Ofisi’nin sağlık projeleri sorumlusu Nada Sremçeviç ve Arencelovats hastanesi müdürü Jasmina Çoliç yaptıkları konuşmalarda alınan cihazların Sırbistan’daki hastanelerin çoğunda bulunmadığını ifade ederek Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkür etti.

 

 

Sonraki Haber

TİKA Kırgızistan'da Proje ve Faaliyetlerine Devam Ediyor

Türkiye-Kazakistan Karma Ekonomik Kurulu (KEK) VI. Dönem Toplantısı 1-4 Nisam 2012 tarihleri arasında Kırgızistan Cumhuriyeti’nde Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye-Kırgızistan arasında yapılması öngörülen teknik işbirliğini de kapsayan görüşmelere katılmak ve ülkemiz tarafından...