Haberler

19 Mart 2012

Sadıki Lisesi Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül Tarafından Açıldı

Eğitimli birey sayısının yüksek olduğu ve insanların yaşamlarını eğitimle değiştirdiği Tunus’ta okul ve eğitim donanımına olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Tunus Cumhuriyeti’nde kurulan ilk okul ve ilk lise olma özelliğini taşıyan Sadıki Lisesi ülkede 1710 öğrenciye eğitim veriyor. 1875 yılında Tunus’ta bilinen adıyla Hayrettin Paşa tarafından kurulan bu okul 1881 yılında başlayan Fransız işgaline karşı direnişin sembolü olması açısından da önem taşıyor. Tunus’un ilk Cumhurbaşkanı Habib Burgiba ve bugün Tunus’un siyasi hayatına yön veren pek çok politikacının mezun odluğu Sadiki lisesi, ülkenin entellektüel birikime yön veriyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), 5 kıtada program koordinasyon ofislerinin sayısını ve faaliyet coğrafyasını genişletirken, Tunus Cumhuriyeti’nde de bir program koordinasyon ofisi açmak için gerekli çalışmaları yapıyor. Bu çalışmalar doğrultusunda ülkedeki faaliyetlerini hızlandıran TİKA, Sadıki Lisesine donanım ve teknik altyapı yardımı yapıldı. Lisenin internet erişimi sağlanarak öğrencilerin ve öğretmenlerin bilimsel verilere ulaşması kolaylaştırıldı. Araştırma olanaklarının arttırıldığı lisede, modern cihazlar sayesinde dünya ile iletişim kurulması sağlandı.

9 Mart 2012 tarihinde Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül tarafından açılış töreni gerçekleştirilen Sadıki Lisesi Tunuslu yetkililere teslim edildi. Törene Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Tunus Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı, Tunus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi ve çok sayıda yetkili katıldı.

TİKA Tunus Program Koordinasyon Ofisinin önümüzdeki dönemde faaliyetlerine başlaması öngörülüyor.

Sonraki Haber

Atatürk'ün Ailesinin Yaşadığı Evlerin Rekonstrüksiyon Projesi TİKA Tarafından Yapılacak

Mustafa Kemal Atatürk’ün dedesi Hafız Ahmet Efendi Makedonya Cumhuriyeti Merkez Jupa Belediyesine bağlı Kocacık köyünde yaşamış ve oğlu Ali Rıza Efendi burada dünyaya gelmiştir.  Makedonya Cumhuriyeti Merkez Jupa Belediyesi’nde bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ün büyükbabası Hafız...