Haberler

11 Haziran 2019

Romanya 'da Türk Dil Bayramı Kutlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteği ile Romanya'nın Köstence şehrinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türk Dili Günü kutlamaları gerçekleştirildi.

Türk Dili Günü kutlamalarına, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz, Demokrat Türk Birliği Başkanı Fedbi Osman, Romanya azınlık Türk milletvekili Hüseyin İbrahim, TİKA Koordinatörü Yasemin Melez Biçer, Türkiye'nin Köstence Başkonsolosu Sulhi Turan, yerel yetkililer, Türk iş adamları ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte, Kuzey Makedonya'dan gelen yörük Türklerinin geleneksel kıyafetlerle sergiledikleri folklor gösterisi ve Moldova'nın Kongaz ilinden öğrencilerin Gagauz Türkçesi ile seslendirdikleri eserler ilgi gördü.

Büyükelçi Aramaz, burada yaptığı konuşmada, Dobruca modelini örnek göstererek Müslüman Türk – Tatar soydaşlara karşı benimsediği kucaklayıcı politika sebebiyle Romanya resmi makamlarına böyle bir imkânı sağladıklarından dolayı teşekkür ederek, TİKA'ya da Türkçeye ve eğitime destek adına gerçekleştirdikleri  71 adet Türkçe sınıfından dolayı teşekkür etti.

TİKA Koordinatörü Yasemin Melez Biçer de konuşmasında Doburca bölgesinde uzun yıllar boyunca kendi dilini ve kimliğini muhafaza ederek huzur, barış ve birlik içerisinde yaşamanın en iyi örneğini temsil ettikleri için başta soydaşlara, Demokrat Türk Birliğine ve buna imkân sağladıkları için özel olarak Romen devlet makamlarına teşekkür etti.

Başarılı Türk Dili Öğrencilerine TİKA’dan Ödül

Bu yıl  “Romanya'daki  Türklerin Tarihi ve Gelenekleri”   temasıyla düzenlenen Türkçe yarışmasında farklı yaş gruplarında dereceye giren öğrencilere TİKA tarafından ödül verilerek, Türkçe dil bayramları kutlandı ve Türk Dili teşvik edildi.

Demokrat Türk Birliği tarafından,  Romanya'da yaşayan Türk Toplumuna desteklerinden dolayı, Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz ve   TİKA Koordinatörü Yasemin Melez Biçer' e teşekkür plaketi verildi.

Romanya Türk Dil Bayramı

TİKA tarafından her yıl desteklenen ve  Makedonya Türklerinin kutladığı 21 Aralık Türk dil bayramına 2015 yılında  davet edilerek iştirak eden  Romanya Türkleri,  ayni yıl kendi ülkelerinde Türk  Dil Bayramının kutlanılması için çalışmaları başlatmışlardı.

Bu kapsamda,  Romanya'da Demokrat Türk Birliği milletvekili İbram Iusein (Hüseyin İbrahim)'in teklifi üzerine Romanya temsilciler meclisi tarafından kabul edilen ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis tarafından 16 Kasım 2016'da yürürlüğe konulan kanun ile birlikte Romanya'da 2016  yılından itibaren her  5 Haziran tarihi resmi olarak Türk dili bayramı olarak kutlanıyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Cibuti’ye 45 Ton Gıda Yardımı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Cibuti Sosyal İşler Bakanlığı (SEAS) ve Tadjourah Valiliği işbirliğinde Doğu Afrika’da bulunan Cibuti Cumhuriyeti’nde Başkent Cibuti ile kuraklığın yoğun olarak yaşandığı Tadjourah Vilayeti Lac Assal bölgesinde​ ihtiyaç sahibi ailelere​...