Haberler

11 Aralık 2019

Özbekistan'da TİKA'nın Hediye Ettiği Mobil Ofis Araçları Uzağı Yakın Kılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Özbekistan hükümetine hediye edilen mobil ofis araçlarıyla bu yılın 10 ayında ülkenin çeşitli bölgelerindeki en uzak köylere kadar gidilerek 344 bin 530 kişiye hizmet götürüldü.

TİKA'nın geçen yıl Özbekistan Adalet Bakanlığına bağlı Devlet Hizmetleri Ajansına hediye ettiği 20 mobil ofis aracı sayesinde ülkenin en uzak köşelerinde devlet hizmetleri verilebiliyor. AA muhabirinin Devlet Hizmetleri Ajansı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, TİKA tarafından Özbekistan hükümetine hediye edilen mobil ofis araçlarıyla bu yılın 10 ayında ülkenin çeşitli bölgelerindeki en uzak köylere kadar gidilerek 344 bin 530 kişiye hizmet götürüldü.

Söz konusu dönemde 20 mobil ofis aracı sayesinde dağ başındaki vatandaşın, uçsuz bucaksız Kızılkum Çölü'nün ortasındaki çobanın, kuruyan Aral Gölü'nün eski kıyılarında yaşayan çiftçilerin devlet hizmetlerine erişimi sağlandı. Ülkenin kuzeyindeki Karakalpakistan bölgesinde kullanılan mobil ofis aracı, il merkezinden çok uzak mesafede bulunan Aral Gölü havzasındaki Moynak ilçesine götürülerek vatandaşlara çeşitli devlet hizmetleri sunuldu. Böylece vatandaşlar 380 kilometre uzaklıkta bulunan il merkezine gitmek zorunda kalmadı, hem para hem zaman kaybı önlendi.

– "Ülkenin en uzak köşelerinde yaşayanların işleri kolaylaştı"

Devlet Hizmetleri Ajansı Taşkent Ofisi Basın Sözcüsü Erkin Doripov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ajansın noter, vergi, miras ve tapu hizmetleri, şirket kurma, çalışma izni ve ruhsatı, doğum belgesi, kimlik, pasaport ve ehliyet işlemleri, elektrik, gaz, su ve diğer fatura ödemeleri, belge ve evrak tescili, kreş ve okul kaydı, emeklilik ve askerlik işlemleri, özel ve tüzel kişilerin doğal gaz ve elektrik abonelikleri, inşaat ve mimarlık izinleri başta olmak üzere 120 çeşit hizmet verdiğini belirtti. TİKA’nın Özbekistan’a hediye ettiği mobil ofis araçları sayesinde ülkenin en uzak köşelerinde yaşayanların işinin kolaylaştığını ve vatandaşın ayağına gidilerek devlet hizmetleri verildiğini kaydeden Doripov, bu araçların güneş enerjisi üreten panellerle donatılmasından dolayı elektriğin olmadığı bölgelerde bile hizmet verilebildiğini söyledi. Doripov, "TİKA’nın takdim ettiği mobil ofis araçları hem vatandaşın devlet kurumlarına güvenini artırıyor hem de uzağı yakın kılıyor." dedi. TİKA'nın hediye ettiği mobil ofis araçlarının her birinin 10 ayda ortalama 10 bin kilometre mesafe katettiğinin altını çizen Doripov, söz konusu dönemde her bir mobil ofis aracı sayesinde binlerce vatandaşın resmi işlemlerinin yapıldığını vurguladı. Eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım, geçen yıl eylül ayında Özbekistan'ı ziyaretinde TİKA tarafından sağlanan 50 ambulans ve 20 mobil ofis aracının teslim töreninde yaptığı konuşmada, yaklaşık 450 bin kilometrekare büyüklüğe sahip Özbekistan'ın köylerinde yaşayanlara noter, miras ve tapu gibi hizmetler verecek mobil ofisler uygulamasının önemli bir eksikliği gidereceğini kaydetmişti.

Sonraki Haber

TİKA’dan Afganistan’daki Yetimlere Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Badahşan vilayetindeki Feyzabad İl Yetimhanesine güneş enerjisi ve güvenlik kamera sistemi kuruldu. 2018'de TİKA tarafından yapımı ve donanımı tamamlanan Badahşan vilayeti Feyzabad İl Yetimhanesinin yurdu...