Haberler

03 Ağustos 2022

Özbekistan’a 20 Bin Türkçe Kitap Bağışına TİKA'dan Destek

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) iş birliğinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla gerçekleştirilen "Türk dünyası kütüphanelerine kitap bağışı" projesi kapsamında Özbekistan'a 20 bin adet Türkçe kitap bağışında bulunuldu.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İLESAM iş birliğinde TİKA’nın katkılarıyla gerçekleştirilen proje kapsamında Özbekistan’daki farklı kütüphanelere dağıtılmak üzere 20 bin Türkçe kitap Taşkent’e getirildi. TİKA Taşkent Program Koordinatörlüğü’nde düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar, İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, TİKA Taşkent Program Koordinatörü Cemalettin Tüney’in yanı sıra bu kitapların teslim edileceği üniversitelerin rektörleri katıldı.

“Türk kültürünün daha iyi tanıtılmasına hizmet edeceğiz”

Büyükelçi Bekar, iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen gün gelişmekte olduğunu kaydetti. İlişkilerin kalıcı olmasında kültürel ilişkilerin önemli olduğunu belirten Bekar, "Sizlerle iş birliği içinde Türk kültürünü, tarihini, dilini ve edebiyatını, bilimini Özbek kardeşlerimize daha iyi anlatabilmek için Türkiye’den getirilen 20 bin kitabı Özbek kurumlarıyla paylaşacağız. Böylece Kovid-19 döneminde Özbekistan’a getirilen 10 bin kitabın ardından şimdi de 20 bin kitap daha getirerek, Türk kültürünün daha iyi tanıtılmasına hizmet edeceğiz." dedi.

"Kardeşlik paylaştıkça çoğalır, kitap, en sağlam köprüdür"

Başta Özbekistan Milli Kütüphanesi olmak üzere Semerkant Büyük İpek Yolu Uluslararası Turizm Üniversitesi, Taşkent Şarkşinaslık Üniversitesi, Özbekistan Cihan Dilleri Üniversitesine toplam 20 bin kitap dağıtacaklarını kaydeden Parmaksız, "Kardeşlik paylaştıkça çoğalır, kitap, en sağlam köprüdür." diye konuştu. Tüney de İLESAM tarafından hediye edilen kitapların Özbekistan'a ulaştırılmasına destek sağladıklarını ifade ederek, böyle kapsamlı bir projeyi desteklemekten memnuniyet duyduklarını belirtti.

Türkoloji üzerine araştırmalarda kaynak olacak

Üniversite bünyesinde Türkoloji fakültesinin faaliyet yaptığını ve bundan dolayı Türkçe kitapların kendileri için çok önemli olduğunu, bu kitapların Türkoloji üzerine araştırmaların artmasına, gençlere ortak tarih ve edebiyatı öğretmeye büyük bir destek sağlayacağını vurgulayan Taşkent Şarkşinaslık Üniversitesi Rektörü Gülçehre Rihsibayeva, "Kitaplar, ortak tarihimizi derin öğrenmeye ve geleceğimizi birlikte kurmaya yardım eden, dostluk ve kardeşliğimizi pekiştiren en önemli şeydir." dedi.

Rihsibayeva, kitap desteğinden dolayı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına, İLESAM ve TİKA’ya teşekkür etti.

Sonraki Haber

Türk Yazıtları, Moğolistan'da Düzenlenen Çalıştayda Ele Alındı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle düzenlenen "Moğolistan Kültürel Mirası İçinde Türk Yazıtlarının Bugünü ve Geleceği Çalıştayı" Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da gerçekleştirildi. TİKA’nın destekleriyle düzenlenen ilki İzmir Katip Çelebi Üniversitesinde (İKÇÜ) yapılan Moğolistan Kültürel...