Haberler

23 Ekim 2011

Orta Asya Ülkeleri Sürdürülebilir Su Ürünleri Eğitimi İçin Antalya'da

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Japonya Uluslar arası İşbirliği Ajansı (JICA)’nın Orta Asya ülkelerine yönelik olarak ortaklaşa düzenlediği ’Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi’ konulu üçüncü ülke eğitim programı Antalya’da başladı. Türk Hükümeti ve Japon Hükümetinin teknik işbirliği çerçevesinde 2010-2012 tarihleri arasında her yıl düzenlenecek program; Orta Asya ülkelerinden gelecek kursiyerler ile su ürünleri yetiştiriciliği teknolojisindeki deneyim ve bilgilerin paylaşılmasını, bölge ülkelerinde su ürünleri yetiştiriciliğinin güçlendirilmesini ve sektörel planlamanın geliştirilmesini amaçlıyor.

Programın açılışında konuşan TİKA temsilcisi Ayşe Örün, TİKA’nın kurulduğu günden bu yana geliştirdiği ekonomik, ticari, teknik, sosyal, kültürel ve eğitim konularındaki işbirliği programları ile Orta Asya ve Kafkasya ülkeleri ile yapılan çalışmalara öncelik verdiğini belirtti.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erkan Gözgözoğlu ise “Türkiye’nin dost ve kardeş ülkelerle işbirliğini geliştirmek amacıyla önemli çalışmalar yaptığını” söyledi. 2006 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım örgütü arasında imzalanan antlaşma gereği 2007 yılında Ankara’da FAO Orta Asya bölge ofisinin kurulması ile tarım alanındaki işbirliğinin gelişmesinde yeni bir dönem başladığını belirten Gözgözoğlu, Türkiye’nin bu antlaşma kapsamında Orta Asya ülkelerine 15 milyon dolar tutarında hibe sağladığını kaydetti. 2009 yılında Orta Asya ülkelerinde avcılık ve yetiştiriciliğin geliştirilmesi amacıyla FAO Türkiye Ofisi ve TİKA ile birlikte yaklaşık 2,5 milyon dolara ulaşan 5 yıl süreli ’Orta Asya Ülkelerinde Bölgesel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Programı’nın başlatıldığını hatırlatan Gözgözoğlu, “Bu program kapsamında bölge ülkelerinin su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı ile ilgili teknik ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, üretimin arttırılması konularında çok sayıda faaliyet gerçekleştirilmesi planlandı ve birçoğu hayata geçirildi.” dedi.

Su ürünleri sektörünün gelişmesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayan Gözgözoğlu, uygulanan politikalar ile sektörde hızlı gelişmeler yaşandığını, 2000 yılında 79 bin ton olan yetiştiricilik üretiminin son 10 yılda yüzde 111 artış göstererek 2010 yılında 167 bin tona ulaştığı bilgisini verdi. Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliği üretiminin dünyada en hızlı büyüyen üçüncü ülke konumuna yükseldiğine de dikkat çeken Gözgözoğlu, Türkiye’nin AB ülkeleri arasında alabalık üretiminde ilk sırada çipura-levrek pazarında ise ikinci sırada yer aldığını ve çipura-levrek pazarında yüzde 25’lik paya sahip olduğunu aktardı.

JICA Türkiye Ofisi Başkanı Akio Saito ise geçen yıl 4 ülkeden 10 katılımcı ile gerçekleştirilen eğitimin ikincisinin 15 su ürünleri uzmanı ile gerçekleştirilmesinden mutluluk duyduklarını ifade etti.

Orta Asya ülkelerinden gelen 15 uzmanın Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü’nde balıkçılık eğitimi aldığı programda Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’dan gelen uzmanlar su ürünleri yetiştiriciliğini ve işletmeciliğini öğreniyor.

Eğitim programına katılan kursiyerler, teorik derslerin yanı sıra Antalya, Muğla, İzmir, Trabzon ve İstanbul’da saha ziyareti yaparak bilgi ve deneyimlerini geliştirme şansı buluyor. Balık yemi fabrikası, ağ ve kafes tedarikçilerinde incelemelerde bulunulacak yabancı uzmanların, İstanbul’da ise perakende balık satış yerleri, deniz akvaryumu ziyaret etmesi planlanıyor.

22 Ekim 2011 tarihinde son bulacak eğitimin bir bölümün Antalya, bir bölümü de Trabzon’da gerçekleştirilecek programda Orta Asya ülkeleri, Türkiye’nin işbirliği atılımları ve TİKA’nın çalışmaları sayesinde balık tutmayı öğreniyor
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...