Haberler

23 Ocak 2019

Organ Bağışı ve Organ Nakli Uluslararası Medya Çalıştayı Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle  İstanbul’da “Organ Bağışı ve Organ Nakli Uluslararası Medya Çalıştayı” düzenlendi.

Organ bağışı ve nakli konusunda farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan ve TİKA’nın da destek verdiği International Transplant Network (Uluslararası Organ Nakli Ağı) projesi kapsamında  Organ Bağışı ve Organ Nakli Uluslararası Medya Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştaya 35 ülkeden 74 gazeteci katıldı. Katılımcı ülkeler arasında Çad, Senegal, Uganda, Gana, Bosna Hersek, Arnavutluk, Moldova, KKTC, Ermenistan, Libya, Irak, Fas gibi ülkeler bulunuyor.

Çalıştayın ilk gününde gazeteciler İstanbul’daki 7 hastaneyi ziyaret etti, yetkililerden bu hastanelerde yapılan organ nakli operasyonlarına dair bilgi aldı. Çalıştayın 2. gününde sağlık iletişimi, organ naklinde medyanın rolü, organ nakli bağlantılı suçlarla mücadele gibi konular ele alındı.

Çalıştayda organ nakli sürecinde görev alan doktor ve organ nakli koordinatörleri ile birlikte; bu operasyonları bizzat yaşayan kişiler de yer aldı.

‘’Bağışı artırmak için toplumsal farkındalık artırılmalı”

Çalıştayın son gününde yapılan basın toplantısında konuşan Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, Türkiye’de yaklaşık 30 bin kişinin organ beklediğini açıkladı. Kahveci, doğuştan tüm vatandaşları bağışçı kabul eden varsayılmış rıza sistemine geçmenin, Türkiye’deki bağış oranlarına olumlu katkı yapacağını söyledi. Kahveci, organ ihtiyaçların karşılanabilmesi için toplumsal farkındalık çalışmalarının artırılması gerektiğini, bu konuda basın mensuplarına önemli görevler düştüğünü iletti.

Sonraki Haber

TİKA’dan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlarına Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde yurtdışından gelen ortopedi ve travmatoloji uzmanlarına Ankara’da Omuz Artroskopisi Kursu düzenlendi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen eğitimlere Türk Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlarının yanı sıra...