Haberler

09 Kasım 2022

Nijer’de Terör ve Doğal Afet Mağdurlarına Sağlık Taraması

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesi iş birliğinde, Nijer’de terör ve doğal afet mağduru iç göçmenlere yönelik sağlık taraması yapıldı.

TİKA Nijerli terör ve doğal afet mağduru iç göçmenlerin yaralarını sarmaya devam ediyor

Niamey'in dış mahallelerinde düzenlenen sağlık taraması boyunca 2.000’den fazla hasta muayene edilirken 6.000'e yakın ilaç dağıtıldı. Muayene edilen hastaların 100’den fazlası daha ayrıntılı tedavi ve müdahale için Türkiye Maarif Vakfı’nın desteğiyle Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesi’ne nakledildi. 50’ye yakın hastaya ise cerrahi müdahalede bulunuldu.

2 gün süren programa Nijer'de bulunan Türk Misyonları, uluslararası kuruluşlar ve ulusal medya mensupları katıldı. T.C. Niamey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mahir Saruhan organizasyonu yerinde ziyaret ederek iki ülkenin kaderini aynı gördüklerini ve Nijer-Türkiye işbirliğini her alanda desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü Temsilcisi Mor Diaw ile Uluslararası Göç Örgütü temsilcileri Natsuko Sawaya ve Charlotte van Heesevijk ise organizasyonu yerinde ziyaret ederek tebrik ve desteklerini iletti.

Sağlık hizmetlerinin oldukça maliyetli olması nedeniyle tedavi imkânı bulamayan hastalar, kendilerine sunulan ücretsiz muayene, ilaç, tedavi ve ameliyat olanaklarından ötürü Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkürlerini iletti.

Nijer’de sağlıktan eğitime, tarım ve hayvancılıktan medyaya pek çok alanda Nijer’in altyapı geliştirme çalışmalarına katkı sunan TİKA, dezavantajlı gruplar yararına gerçekleştirdiği insani ve sosyal yardım faaliyetleriyle Nijer kamuoyunun takdirini kazanmaya devam ediyor.   

TİKA Nijer’de sağlık altyapısını desteklemeye devam ediyor

Birleşmiş Milletler verilerine göre nüfusunun yarısına yakını açlık sınırının altında yaşayan Nijer'de, son dönemlerde yaşanan terör ve doğal afetler ülke içi bazı nüfus hareketliliklerini de beraberinde getiriyor.

Nijer Hükümeti tarafından kurulan kayıtlı kampların yanı sıra gelişi güzel oluşturulmuş hasır ve çadırdan mahallelerde olağanüstü şartlarda yaşamlarını sürdüren terör ve doğal afet mağduru binlerce insan, düzenli bir gelire sahip olmamaları nedeniyle açlık ve yoksulluğun yanı sıra hastalıklarla da mücadele etmek zorunda kalıyor. 

Özellikle çocuk ve yaşlılar arasında, sıtma, tifo ve kolera ile birlikte ölümle sonuçlanan düzensiz beslenme vakaları da sıklıkla gözlemleniyor.

Zorunlu sağlık sigortası sistemlerinin ve sosyal yardımların yetersiz olduğu ülkede halkın önemli bir bölümü sağlık imkânlarına ulaşamıyor ya da ilaç edinmekte zorlanıyor.

Öte yandan 2019 yılında TİKA tarafından inşa edilerek Türkiye ve Nijer sağlık bakanlıklarının ortak işletmesine sunulan Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesi, ülkenin en iyi anne-çocuk hastanesi olarak ön plana çıkıyor. Nitelikli muayene, tedavi ve ameliyat imkânları sunan hastane, maddi imkânları yetersiz olan Nijerli yoksulları geri çevirmeyerek sosyal destek faaliyetlerine de imza atıyor.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Afganistan’daki Afetzedelere Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan’da meydana gelen yangınlardan etkilenen ailelere ev eşyası ve mutfak malzemesi desteğinde bulundu. TİKA, Afganistan’ın Cevizcan vilayeti Feyzabad ilçesi Yukarı Murdiyan köyünde yaklaşık 45 gün önce başlayan ve...