Haberler

31 Ekim 2023

Nahçıvan'da "Bir Millet, İki Devlet" Forumu Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkiye Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV), Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Nahçıvan Yetkili Temsilciliği ortak organizasyonuyla 26 Ekim'de Nahçıvan'da "Bir Millet, İki Devlet" forumu düzenlendi.

Haydar Aliyev Sarayı'nda düzenlenen forumda önce Umummilli lider Haydar Aliyev, Türk halkının milli önderi Mustafa Kemal Atatürk ve Azerbaycan ve Türkiye şehitleri bir dakikalık saygı duruşuyla anılarak, kardeş ülkelerin milli marşları seslendirildi. Ardından ise Umummilli Lider Haydar Aliyev'in 100. yılını, Azerbaycan-Türkiye dostluğunu ve kardeşliğini anlatan kısa filmler gösterildi.

Açılış konuşmasını yapan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yetkili temsilcisi Fuad Necefli, "Doğu'nun Kapısı" Nahçıvan'da Türk dünyasının büyük oğlu Haydar Aliyev'in doğumunun 100. yıl dönümüyle birlikte kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünün kutlandığını söyledi. Yetkili temsilci, bugün ortak kökler, dil ve din birliğinin yanı sıra, karşılıklı çıkarlara hizmet eden ikili siyasi ilişkilerin ve stratejik ortaklığın ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin özünü tam olarak ifade ettiğini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurul üyesi, Türkiye-Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar de konuşmasında, Bakü'de başlayan forumun Nahçıvan'da da devam ettiğini ve bundan sonra da Ankara’da devam edeceğini belirtti. Temsil ettiği kurumun faaliyetlerinden bahseden Aygün Attar, vakfın 26 yıl önce Ulu Önder Haydar Aliyev'in girişimiyle kurulduğunu vurguladı. Söz konusu vakfın Haydar Aliyev'in mirasının tanıtılmasında olağanüstü bir rol oynadığını söyleyen ve Nahçıvan'ın jeostratejik ve coğrafi önemine değinen Attar, Zengezur koridorunun bölge halklarının refahının artmasının yanı sıra barışın tesis edilmesinde de çok önemli bir role sahip olacağını belirtti.

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclis Başkan Vekili Adil Aliyev, Umumilli Lider Haydar Aliyev'in doğumunun ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutladığımız 2023 yılına bir tarih daha eklediğimizi vurguladı. Adil Aliyev, “Azerbaycan 100 yıllık soruna, Ermeni ayrılıkçılığına son verdi.  Azerbaycan toprak bütünlüğünü sağladı ve Karabağ üzerindeki egemenliğini yeniden sağladı. Bu Azerbaycan ve Türk dünyası tarihine altın harflerle yazılacaktır.” ifadelerini kullandı.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ise farklı bölgelerde yaşamamıza rağmen bir bütünün parçaları olduğumuzu vurguladı. Azerbaycan-Türkiye dostluğu dosta sevinç, düşmana gözdağı olarak tüm Türk Dünyasına önemli kardeşlik ve birlik mesajları verdiğini belirtti.

Video konferansı forumda yayınlanan Prof. Dr. Fahrettin Altun, kardeş ülkelerin devlet başkanlarının son Nahçıvan ziyaretini hatırlatarak, ulaştırma ve enerji alanlarında varılan yeni anlaşmaların Zengezur Koridoru ile daha da gelişecek ilişkilerimizde yeni ufuklar açacağına dikkat çekti.

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Aile, Kadın ve Çocuk Komisyon Başkanı Prof. Dr. Hicran Hüseynova, Umummilli liderin Azerbaycan-Türkiye kardeşlik ilişkilerinin gelişmesindeki önemli rolünden bahsederek forumun organizasyonuna aktif katılımından dolayı Türkiye-Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Aygün Attar'a teşekkür belgesi takdim etti.

Iğdır Valisi Ercan Turan, Ulu Önder Haydar Aliyev'in doğumunun ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı münasebetiyle tebriklerini ileterek, forumu düzenleyenlere teşekkür etti.

Forum, moderatörlüğünü Giresun Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Sarıkaya’nın yaptığı "Zengezur Koridoru ve Bölgeye Etkileri" konulu panelle devam etti.

Sonraki Haber

TİKA, Moldova’da Mihail Çakir Kütüphanesini Yeniledi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon ajansı Başkanlığı (TİKA), Moldova’nın başkenti Kişinev’de bulunan Mihail Çakir Kütüphanesinin tadilatı ve donanımını gerçekleştirdi. Ünlü Gagauz yazar ve aydın Mihail Çakir’in adını taşıyan ve 1992 yılında faaliyet göstermeye başlayan kütüphanenin tadilatı...