Haberler

16 Kasım 2011

Mogadişu Caddelerinde Türkiye Coşkusu

Yıllardır açlıkla, yoksullukla ve iç savaşla anılan Somali’de hayat, Türkiye’nin yardımları ile değişiyor. Dünya vicdanını Doğu Afrika konusunda harekete geçiren, kamu kurum ve kuruluşlarını seferber eden, bölgeye teknik uzman heyeti gönderip paydaş analizleri yapılmasını sağlayan ülkemiz, Somali’de yaşamın doğal seyrine dönmesi için çalışıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz ağustos ayında gerçekleştirdiği ziyaretin ardından sayısı her geçen gün artan projeler, bölge halkının yüzünü güldürüyor.

Türkiye’den Mogadişu’ya Gitmek Üzere Yola Çıkan Yardımlar, TİKA’nın Koordinasyonunda Hedefine Ulaştı
 
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın koordinasyonunda Somali’ye gönderilen 3 adet çöp toplama kamyonu, 5 adet pikap, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı’na ait ambulanslar, DSİ Genel Müdürlüğü’ne ait sondaj makineleri ve gıda maddeleri Mogadişu Limanına ulaştı. Türkiye tarafından gönderilen malzemeler Limanda düzenlenen bir törenle karşılandı.

Türk Halkından Somali Halkına Gönülden Bir Hediye

Törene Türkiye Cumhuriyeti Mogadişu Büyükelçisi Kani Torun, TİKA Mogadişu Program Koordinasyon Ofisi Yetkilileri, ülkede görevli uzmanlar ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı. Mogadişu Büyükelçisi Kani Torun, törende yaptığı açıklamada “Türk halkının Somali’ye yaptığı yardımların bir kısmı daha hedefine ulaştı” dedi. Daha önce söz verilen çöp toplama kamyonlarının, sondaj makinelerinin, ambulansların ve gıda maddelerinin, Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Somali halkına gönülden verdiği bir hediye olduğunu belirten Torun, ’’Bu araçlar Mogadişu’nun hem temizlenmesi hem de kalkınması için önemli. Kentin sokakları çöp yığınlarıyla dolu. Çöp kamyonları, en kısa zamanda bu sokakların temizlenip, halkın daha sağlıklı bir çevrede yaşamasını sağlayacak” dedi. Türkiye’nin yardımları ile Somali’deki teknik altyapının geliştirildiğini vurgulayan Mogadişu Büyükelçisi, ülkede yıllardır var olan temiz suya ulaşım sorununa da değindi.

Törenin ardından Türk bayraklarıyla süslenen yeni araçlar ile Mogadişu’da bulunan Türk sivil toplum kuruluşlarının araçlarının oluşturduğu konvoy, Mogadişu caddelerinde tur attı. Kentin sokaklarında Türkiye coşkusu vardı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali Konusunda Verdiği Sözler Yerine Getiriliyor

Mogadişu’nun kuzey bölgesinde yapılacak çalışmalarla su kuyuları açmayı hedefleyen Türkiye, bölge halkının temiz su ihtiyacını gidermeyi planlıyor. Yapılan açıklamalarda Kızılay’ın seyyar fırınının kamplarda ekmek dağıtımı yapacağı bildirilirken, TİKA’nın koordinasyonunda daha önce Mogadişu’ya gönderilen ambulanslarla acil sağlık müdahaleleri konusunda yaşanan sıkıntının giderileceği ifade ediliyor.

TİKA’nın koordinasyonunda, Somali’de büyük bir özveri ile çalışan kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ülkenin dünya standartlarını yakalaması için çalışıyor. Türkiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali konusunda verdiği sözleri bir bir yerine getiriyor. Somali açlık ve yoksullukla mücadele eden bir ülkeden, teknik altyapısı ile halkına hizmet eden bir ülkeye dönüşüyor.
 
Dünya kamuoyu, TİKA’nın koordinasyonunda iyilik ve kardeşlik duygularıyla yola çıkan yardımların kıtalar ötesinde değiştirdiği hayatlara şahit oluyor.

Sonraki Haber

Somali'de Türkiye Sevgisi

Somali’de, kurumlar ve insanlar arasında hassas ve mantıklı bir terazide koordinasyon çalışmalarını sürdüren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’ya gösterilen ilgi her geçen gün artıyor. Ülkedeki temel sorunların tespit edilmesini ve kuruluşların çözüm noktasında...