Haberler

04 Haziran 2012

Mehmet Fatih Medresesi 100 Yıl Sonra İk Mezunlarını Verdi

Karadağ Cumhuriyeti’nin başkenti Podgoritsa’da bulunan Mehmet Fatih Medresesi 1912 yılından sonra ilk mezunlarını verdi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2008 yılında yaptırılan medrese Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak üç dilde eğitim vermeye başladı. Medrese tam 100 yıl sonra ilk mezunlarını verdi. Mezuniyet törenine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Karadağ Başbakanı İgor Lukşiç, Karadağ Devlet Bakanı Rafet Husoviç, Karadağ Meclis Başkan Vekili Rıfat Rastoder, Türkiye’nin Podgoritsa Büyükelçisi Emine Birgen Keşoğlu, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Feyziç, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç, Diyanet İşleri Başkanlığı Temsilcisi Prof. Dr. Ali Erbaş, çok sayıda temsilci ve gazeteci katıldı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Karadağ programı doğrultusunda TİKA Podgoritsa Program Koordinasyon Ofisini ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorunu yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Sultan Fatih Medresesi’nin önemli olduğunu ifade etti. ’’Oranın şöyle bir önemi var; Fatih Medresesi en son mezunlarını 1912’de vermişti. Yani 1912 yılında kapısına kilit vurmuş, kapanmış, aradan 100 yıl geçtikten sonra ilk defa mezun veriyor. 100 sene geçtikten sonra kapı yine açılıyor. Bu tarihi anı yaşamak için Türkiye’den geldik.” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet Karadağ’ın başkenti Podgoritsa yakınındaki Tuzi’de bulunan tarihi Tuzi Nizam Camiini ve Tuzi Osmanlı ve şehitliği ziyaret etti. Heyet, TİKA tarafından restorasyonu yaptırılan caminin avlusunda Osmanlı kıyafeti giyen ve ellerinde Türk bayrağı taşıyan çocuklar tarafından karşılandı. Cami hakkında Osmanlı Devletine 1911 yılında bir mektup gönderilen ve tam 100 yıl sonra 2011 yılında TİKA tarafından restore edilen cami hakkında bilgi edinen Başbakan Yardımcısı, “İnşaallah bir daha böyle bir mektup yazılmaz.” dedi.

100 Yıl Sonra İlk Mezunlar

Başbakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet daha sonra Mehmet Fatih Medresesinde öğrenim gören öğrencilerin mezuniyet törenine katıldı. Törende Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam konuşma yaptı. Başbakan Yardımcısı konuşmasında farklı dinlerin ve kültürlerin zenginlik olduğuna değindi. Ben burada da bu okulların ülkenin eğitimi, kültür ve sanayisine büyük katkı sağlayacaklarına yürekten inanıyorum’’ dedi. Mehmed Fatih Medresesi’nin öğrencileri bundan sonra hiç ara vermeden her yıl böyle törenler düzenlemek ve velileriyle yüz yıllarca bunun sevincini paylaşmasını dileyen Bozdağ, okulun açılmasına katkıda bulunan herkese teşekkür etti. TİKA Başkanı Serdar Çam ise konuşmasında, TİKA tarafında Karadağ’da gerçekleştirilen projelere değinerek, iki ülke arasında gerçekleştirilen projelerin dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirdiğini vurguladı.

Mehmet Fatih Medresesi öğrencileri tarafından hazırlanan sunumun ardından, 100 yıl sonra medresenin ilk mezuniyet töreni yapılmış oldu. Programın sonunda genç mezunlar Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkür etti.

Sonraki Haber

Afganistan'da Kırsaldan Kente Sağlık Projeleri

Dünya genelinde birçok insan önlenebilir hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Yetersiz beslenme ve hijyen eksikliği önlenebilir hastalıkların tedavisini güçleştiriyor. Güç koşullar altında yaşayan yüz binlerce insan teknik sağlık donanımı eksiliği yüzünden hayatını kaybediyor. Türk İşbirliği ve...