Haberler

16 Ekim 2012

Manu Kuruluş Yıldönümü Kutlamasında Cumhurbaşkanı İvanov'dan TİKA'ya Övgü

Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi (MANU), Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti Meclisi tarafından 1967 yılında kuruldu. Makedonya’nın en büyük bilimsel ve ilmi kurumu olan MANU, Cumhurbaşkanlığına bağlıdır. MANU Başkanı, Devlet Protokolü sıralamasında Cumhurbaşkanından sonra geliyor. Üniversitelerin üstünde bir kurum ve akademik seviyenin en üst müessesesi. Her konuda, hem özel hem de devlet sektörünün en üst bilimsel mercii olarak etkili ve yetkili olan MANU, Tıp, Sosyal Bilimler, Dil ve Tarih, Fen ve Edebiyat, Teknoloji, Bilişim, Genetik ve Stratejik Araştırmalar merkezlerini içinde barındıran ve organize eden bir yapıya sahip.

Türkiye’deki SAM, TUBA, TÜBİTAK ve Atatürk Dil, Tarih ve Kültür Kurumu gibi kurumların hepsini içinde barındıran ve tek bir çatı altında toplayan, bu kurumların dengi bir müessesedir ve aynı zamanda bu kuruluşların Makedonya’daki muhatabı olarak biliniyor.

Amacı, Makedonya’nın kültürel mirasını ve doğal zenginliklerini muhafaza etmek, bilim ve sanat alanlarında milli politikaların belirlenmesinde aktif yer almak, yön vermek, teşvik etmek ve koordine etmek, bilimsel araştırmaları organize etmek, sanat alanında çalışmaları tanıtmak ve desteklemek.

Akademi, bilim ve sanat alanında yapılan araştırmaların sonuçlarını yayınlayarak, bilimsel konferanslar ve sempozyumlar, uygulamalı araştırmalar, kapsamlı ve farklı akademik disiplinler arası araştırma projeleri ve buna benzer etkinlikler düzenlemektedir. Akademi, Makedonya Cumhuriyeti’ndeki üniversiteler, bilimsel, akademik ve kültürel kurumlar, bilimsel ve sanatsal topluluklar ve yurt dışından diğer ülkelerin bilimler ve güzel sanatlar akademileri ile işbirliği yapıyor.

Makedonya’daki halk, millet ve devlet nezdinde çok üst seviyede ve içtenlikli saygınlığı olan MANU’nun, Üsküp’te bulunan Merkez Binası’nın hem tadilatı, hem de tefrişatı TİKA tarafından tamamlandı. Söz konusu binada yer alan çalışma ofisleri, kütüphaneler ve konferans salonları yenilenerek, modern ve etkili çalışma ortamları oluşturuldu.

Yapılan işbirliğine mukabil, MANU’nun 45. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle 10 Ekim 2012 tarihinde düzenlenen törende, T.C. Büyükelçisi Sayın Gürol Sökmesüer ve TİKA Koordinatörü Sayın Dr. Mahmut Çevik’e Üstün Hizmet Ödülü verildi. Yabancı bir elçilik ve müesseseye MANU tarafından verilen ilk ödül olması münasebetiyle, alınan teşekkürname büyük önem taşıyor.

Törene ülkenin akademik ileri gelenleri ile Cumhurbaşkanı Sayın Gyorge İvanov da katıldılar. Cumhurbaşkanı MANU’da, TİKA Üsküp Program Koordinatörü Mahmut Çevik’e TİKA’nın Makedonya’da yapmış olduğu çalışmalar ve Makedonya’ya sunmuş olduğu katkılardan dolayı teşekkür ederken, TİKA’dan övgüyle bahsetti.

TİKA Üsküp Program Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik ile özel sohbet eden İvanov, Dr. Mahmut Çevik’in yeni görevinin hayırlı olmasını dilerken, TİKA projelerini yakından takip ettiğini, TİKA’nın Makedonya’da uyguladığı projeler ile her topluma hizmet ettiğini ve Turkiye ile ekonomik ilişkilerin de devam etmesi gerektiğini vurguladı.

TİKA Üsküp Program Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik ise Cumhurbaşkanı Ivanov’un kendi ülkemiz dediği Turkiye ile Makedonya arasındaki yakın dostluğu ve kardeşliği geliştirmek üzere sarfettiği gayretlerden dolayı kendilerine teşekkür etti. Dr. Mahmut Çevik, iki ülke arasındaki ilişkilerin kuvvetlendirilmesi için ortak kültür ve dilin yanında, ekonomik ve akademik ilişkilerin de artması gerektiğini vurgulayarak, Makedonya’da halkın refah ve mutluluğunu arttıracak farklı projeleri uygulayacaklarını ve akademik çalışmalarda da Makedonya ile Türk bilim adamları arasında bir köprü olacaklarını ifade etti.
Dr. Mahmut Çevik, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge Ivanov ile yaptığı ikili görüşmeden sonra ulusal ve uluslararası basına yapmış olduğu açıklamalarda, Makedonya Başbakanı ile Kabinesinden, TİKA’nın Makedonya’da yapmış olduğu proje ve faaliyetlerde önemli destekler gördüklerini ve Makedonya’da sürdürülebilir kalkınmaya destek olacak her alandaki projeleri, ilgili Bakanlıklar ile birlikte hayata geçireceklerini söyledi.

Sonraki Haber

Kenyalı Doktorlara Acil Vaka Yönetimi Eğitimi

Acil sağlık hizmetlerinin her ihtiyacı olana tam zamanında ve en etkin yöntemle ulaşması, sağlık yöneticilerinin üzerinde durduğu konulardan biridir. Acil sağlık hizmetleri güven, süreklilik, etkinlik ve zaman odaklı çalışma isteyen bir hizmet. Bugün birçok ülkede...