Haberler

16 Haziran 2015

Makedonya'da Osmanlı Yadigarı 3 Cami Daha Restore Edilecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Makedonya’da Osmanlı yadigarı Sultan Murat, Üsküp Alaca ve Saray Hüseyin Şah Camilerini restore edecek.

TİKA Makedonya’da faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Özellikle faaliyet gösterdiği coğrafyalarda kültürel mirasımıza sahip çıkmaya çalışan TİKA Makedonya’da Osmanlı döneminden kalma üç camiyi daha restore ederek  kültürel mirasımızın korunmasına katkıda bulunacak.

TİKA, Sultan Murat, Üsküp Alaca ve Saray Hüseyin Şah Camilerinin onarımı ve çevre düzenlemesinin yapılması için Makedonya Kültür Bakanlığı ile protokol imzaladı. TİKA Makedonya koordinatörü Teoman Tiryaki camilerin restorasyonunun 2 yıl içinde tamamlanacağını açıkladı. Tiryaki, restorasyonu tamamlanmak üzere olan Manastır’daki İshakiye Camii’nin de Ramazan ayında ibadete açılacağını söyledi. Radanya’daki Mahmut Ağa Camii ile Struga'da bulunan Mustafa Kebir Camii’nin restorasyonunun da kısa sürede bitirilmesi öngörülüyor.

Hüseyin Şah Camii ve Türbesi
Makedonya’da Üsküp şehrinin 10 kilometre kadar dışında Kalkandelen’e giden eski anayolun kenarındaki Saray köyünde bulunan cami, kapısı üstündeki dört beyitlik Arapça kitabeye göre 961 (1554) yılında Hüseyin Şah tarafından yaptırılmıştı. Ancak kitabede bani için kullanılan “merhum” ibaresi kabir taşındaki 974 (1566-67) tarihiyle tezat teşkil ediyor. Bazı araştırmacılar, buradan hareketle ilk tarihin inşaata başlama yılı olabileceğini ve mabedin muhtemelen 974’ten sonra bitirilmiş bulunduğu ileri sürüyor. 

Alaca İshak Bey Cami 
Alaca İshak Bey Cami, medrese, han ve çifte hamamdan meydana gelen külliyenin çekirdek unsuru olan cami dışındaki yapılar bugün mevcut değil. Banisi, Paşa Yiğit’in oğlu veya evlatlığı İshak Bey olan cami, 842 (1438-39) yılında yapılmış olup vakfiyesi ise 848’de (1444-45) tanzim edildi. 

Sultan Murad Cami 
Sultan II. Murat Camii,1436 tarihinde inşa edildi. Orijinal haliyle kubbeli bir eser olan cami, döneminin en görkemli camilerinden birisi olma özelliği taşıyor. Tarih boyunca üç yangın, iki büyük depreme, dört savaş geçirmesine rağmen, halen ayakta olan cami bulunduğu bölgedeki müslümanlara hizmet ediyor. Selvi boylu minaresiyle ve avlusundaki saat kulesiyle gözleri kamaştıran caminin arka cephesinde Beyhan Sultan, sol cephesinde de Dağıstanlı Ali Paşa’nın metfun olduğu iki türbe bulunuyor. 

 

Sonraki Haber

Azerbaycan'da TİKA'nın Hoşgeldin Bebek Projesine Yoğun İlgi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın Azerbaycan’da gerçekleştirdiği ‘Hoşgeldin Bebek’ Anne-Çocuk Sağlığını Destekleme Projesi yoğun ilgi görüyor.  Bebek ölüm oranlarının azaltılması ve anne-çocuk sağlığının geliştirilmesine yönelik Türkiye’nin tecrübesinin Azerbaycan toplumu ile paylaşılması amacıyla, 2014...