Haberler

28 Ekim 2014

Macaristan'ın Pecs Şehrindeki İdris Baba Türk Çeşmesi'nin Restitüsyonu Tamamlandı

 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından ünlü tarihçi Peçevi’nin memleketi olan Pecs şehrinde 16. yüzyıl sonlarından kalan dört yüzyıllık Türk Çeşmesi’nin restitüsyonu tamamlandı.
Çeşme Macaristan’da ayakta kalabilen iki türbeden birisi olan İdris Baba Türbesi’nin hemen yanında yer alıyor. Yüzyıllarca halk arasında Türk Çeşmesi, Osmanlı Çeşmesi ya da İdris Baba Çeşmesi olarak bilinen çeşme zamanla kullanılmaz hale gelmiş ve belleklerde unutulmaya yüz tutmuş iken TİKA tarafından yeniden ayağa kaldırıldı.

Çeşme düzenlenen bir törenle hizmete açıldı. Törene, Türkiye Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Pecs Belediye Başkanı Zsolt Pava ve TİKA Budapeşte Koordinatörü Pınar Özcan Küçükçavuş katıldı.

Törende konuşan Türkiye Budapeşte Büyükelçisi Fakılı, çeşmelerin Türk kültüründe suyun ve temizliğin öneminin göstergesi olduğunu belirterek şu anda Türk çeşmesinin yanından geçenlerin 400 yıl sonra yeniden akan suya dualar ettiklerini söyledi. Türkiye Budapeşte Büyükelçisi Fakılı, TİKA’nın daha önce toprak ve taş yığını halinde olan çeşmeyi kısa sürede ayağa kaldırarak tamamladığını vurgulayarak, TİKA ve Pecs Belediyesi’ne teşekkürlerini iletti.

Pecs Belediye Başkanı Dr. Pava ise, İdris Baba Türk Çeşmesi’nin Pecs’te tamamlanan ilk proje olduğunu ifade ederek TİKA’ya teşekkürlerini sundu. Uyum içinde çalışılarak kısa sürede tamamlanan bu projenin ardından yeni projelere başlanacağını ifade eden Pecs Belediye Başkanı Dr. Pava, Belediye’nin Türkiye ile gerçekleştirilecek faaliyetleri her zaman destekleyeceğini belirtti.

 

Sonraki Haber

TİKA'dan Ebola Tehlikesi Altındaki Kolda Bölgesinde Sağlık Taraması

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Dakar Üniversitesi öğretim görevlilerinden oluşan CACSUP (Afrika Yüksek Eğitime Destek Derneği) tarafından Senegal’de Ebola tehlikesi altındaki Kolda Bölgesi’nde sağlık taraması düzenlendi. 30 yıl boyunca yaşanan ayrılıkçı şiddet sonucu...