Haberler

09 Kasım 2022

Lübnan’da Topraksız Tarıma TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, eğitim ve üretim amaçlı kullanılmak üzere Lübnan’ın 2 farklı bölgesinde 3 adet topraksız tarım (hidroponik) serası kuruldu.

Çoğunlukla mülteciler yararına faaliyetler yürüten Lübnan Yardımlaşma ve Kalkınma Dernekleri Birliği (URDA) ve İslam Cemiyeti işbirliğinde, toprak olmadan durgun su kültürü içinde uygulanan bir tarım biçimi olan hidroponik tarım projesi gerçekleştirildi. Proje ile Bekaa bölgesinde özellikle Suriyeli mültecilere yönelik 2 ve Sayda bölgesinde Lübnanlılara yönelik olmak üzere kurulan 1 adet hidroponik tarım serası ile klasik tarıma kıyasla sudan, alandan ve zamandan tasarrufun yanı sıra klasik tarıma göre daha yüksek verimli üretim sağlanıyor.

TİKA tarafından yürütülen proje ile yıl boyu üretim yapılması, mülteci ve Lübnanlılara eğitimler verilmesi ve yetiştirilen ürünlerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması sağlanıyor.

Hidroponik tarım projesi kapsamında kurulan seraların yanı sıra gerekli su deposu, su pompası, zamanlayıcı, vantilatör gibi çeşitli malzeme ve ekipman desteği de sağlandı.

Proje için gerçekleştirilen açılış törenine T.C. Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, TİKA Beyrut Koordinatörü Orhan Aydın ile dernek yetkilileri katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Dernek Başkanı Basem Saad, hidroponik tarım projesi ile klasik tarım yöntemlerine göre çok daha az bir alanda, çok daha kısa sürede ve %90’dan fazla su tasarrufuyla organik ürünler yetiştirdiklerini ve bunun Lübnan gibi küçük bir ülke için bir model proje olduğunu belirterek, destek için Türkiye Cumhuriyeti ve TİKA’ya teşekkür etti.

Sonraki Haber

Nijer’de Terör ve Doğal Afet Mağdurlarına Sağlık Taraması

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesi iş birliğinde, Nijer’de terör ve doğal afet mağduru iç göçmenlere yönelik sağlık taraması yapıldı. TİKA Nijerli terör ve doğal afet mağduru iç göçmenlerin yaralarını...