Haberler

21 Ocak 2022

Lübnan’da Giysi Geri Dönüşüm Projesi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Lübnan giysi geri dönüşüm projesine 20 adet giysi kumbarası desteği sağlandı.

TİKA’nin Lübnan’da 2017’den beri geri dönüşüm alanında faaliyet gösteren “Fabricaid” adlı kuruma teslim ettiği giysi kumbaraları için başkent Beyrut’ta bir tören düzenlendi. Proje için düzenlenen törene T.C. Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, Lübnan Yüksek Yardım Komitesi Başkanı General Mohammed Kheir ve Fabricaid yetkilileri katıldı.

Fabricaid adlı kuruluş ülke geneline dağıtılmış 165 giysi toplama kumbarası ile kullanılmayan giysilerin geri dönüşümünü sağlıyor. Sosyal ve çevreye duyarlı bir değer zinciri oluşturma hedefi doğrultusunda toplanan kıyafetler, sınıflandırıldıktan sonra kuru temizleme işleminden geçiriliyor. Yeniden kullanılabilecek durumdaki kıyafetler temizlenip, ütülendikten sonra Beyrut, Trablusşam ve Sayda şehirlerindeki 4 mağazada cüzi ücretlerle ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunuluyor. Kullanılabilecek durumda olmayan kıyafetler ise ileri dönüşüm ya da geri dönüşüm ile tekrar kullanıma sunuluyor.

Çoğunluğu geri dönüştürülen malzemelerden imal edilen giysi toplama kumbaraları ile bugüne kadar yaklaşık 500 bin giysi toplanarak, bunun 410.000’i ihtiyaç sahiplerine kazandırıldı. Bu geri dönüşümler sayesinde ayrıca yeni giysi imalat işlemlerinden doğacak 650.000 kg karbon emisyonu engellendi.

TİKA tarafından Fabricaid işbirliğinde gerçekleştirilen proje ile 20 adet giysi kumbarası Beyrut ve Şuf şehirlerindeki farklı lokasyonlara dağıtıldı. Bu kutular aracılığıyla yıllık 5.000 kıyafetin geri kazandırılması öngörülüyor.

TİKA, bu gibi sosyal sorumluluk projelerinin yanı sıra başta tarım, eğitim, sağlık, meslek edindirme ve üretim sektörleri olmak üzere Lübnan’ın her bölgesinde ve her kesimine yönelik olarak bugüne kadar yaklaşık 150 proje ve faaliyet gerçekleştirdi.

Sonraki Haber

TİKA, Özbekistan Medyasının Gelişmesine Katkı Sağlıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından; Özbekistan’da bulunan Gazetecilik ve Kitle İletişim Üniversitesi’nde medya sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek üzere modern TV Stüdyosu kuruldu. Özbekistan’da hâlihazırda 1500’den fazla kitle iletişim aracı...