Haberler

30 Kasım 2012

Kosova'da Bulunan Ecdad Yadigarı Eserler Tek Bir Kitapta Toplandı

Balkan Harbi’nin ve Rumeli’den Türk göçlerinin 100. yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kosova’da çok anlamlı bir projeye imza atıldı. TİKA’nın desteği ile Kosova Türk Araştırmacılar Derneği Başkanı Raif VIRMİÇA’nın 3 ciltlik “Kosova’da Osmanlı Mimari Eserleri” kitabı basıldı. Yaklaşık 500 yıl Osmanlı Devleti sınırları içinde kalan Kosova’da o döneme ait 1451 Osmanlı Mimari eseri bütün özellikleriyle 3237 fotoğrafıyla, 90 planıyla, 85 vakfiye ile birlikte 3000 sayfalık ve 3 ciltlik bu kitapta yer alıyor.

Prizren Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen kitap tanıtımına Kosova ziyaretinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin ARZU, T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova Türk Temsil Heyet Başkanı Kurmay Albay Aygün Eker, Prizren İslam Birliği Başkanı Lutfi Balık, TİKA Kosova Koordinatörü Adem Urfa, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi İpek Müdürü Mustafa Altuğ ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasında kurum faaliyetleriyle ilgili kısaca bilgi veren Yunus Emre Türk Kültür Merkezi İpek Müdürü Mustafa Altuğ, yayınlanan kitabın öneminden ve Kosova ile Balkanlarda Osmanlı Mimari eserlerinin korunmasının önemine dikkat çekti.
Böyle değerli bir eserin basılmasına katkı sunduklarından memnuniyetini dile getiren TİKA Kosova Koordinatörü Adem URFA, “Bu yıl Türkiye’de Balkan Savaşlarının 100. yıldönümü Balkan Savaşı’ndan Balkan Barışına konseptiyle çeşitli etkinliklerle anılmaktadır. 1912’den itibaren yaşanan savaşlar ve göçlerin ardından, bir arada yaşama tecrübesinin en iyi örneğini oluşturan Osmanlı Barışı yıkılmış ve yaşanan siyasi bozgunun ardından geçen 100 yıl içerisinde Osmanlı mimari eserleri de yok edilmiştir. Bu nedenle TİKA olarak ortak geçmişimizin ürünü olan ve dünya mirası olarak kabul edilen eserleri ihya etmeye, restore etmeye çalışıyoruz. Restore ettiğimiz ve sağlamlaştırdığımız her yapı ile ortak tarihimize ve geleneksel kültürel değerlere ilişkin bilinci sağlamlaştırıyor ve 100 yıldır yok sayılmış olan bölge halkının özgüvenini onarıyor, sağlamlaştırıyoruz. Kültürel mirası gelecek nesillere taşımak amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmalar çerçevesinde Raif Vırmiça’nın bu eseri, Kosova’da Osmanlı eserleri envanteri niteliğindedir. TİKA olarak bu eserin yayınlanmasına katkı sağlamış olmaktan gurur duyuyoruz.” dedi. Ayrıca URFA, TİKA’nın şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de Kosova’da Osmanlı eserlerin korunmasında destek olacağını ifade etti.

T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan konuşmasında, ömrünü Osmanlı eserlerin tanıtımına adayan Raif Vırmiça’ya ve bu konuda kendisine destek olan herkese teşekkür ederek, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ecdadımızın 600 senelik mirasını korumak misyonuyla bugün burada birlikteyiz. Osmanlı mimari eserleri Balkanlarda ortak kültürel birlikteliğimizin hem tanığı hem de kanıtıdır. Bu mimariyi korumak ve kayıtlarını tutmak, bizim ecdadımıza ve tarihimize olan sorumluluğumuzdur. Büyük bir fedakarlıkla, emekle bu misyonu üstlenen Raif Vırmiça gibi bir soydaşımızın olması büyük bir mutluluk bizim için.“

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin ARZU, Güneydoğu Avrupa Tarım Bakanları toplantısı katılmak üzere Kosova’ya geldiğini, TİKA ve sivil toplum kuruluşlarının Türkiye dışındaki başarılı çalışmaları nedeniyle mutluluk duyduğunu ifade etti. Raif VIRMİÇA’yı kutlayan ARZU, bu eserde 600 yılın çabası ve emeği olduğunu belirtti.

Konuşmaları ardından kitabın değerlendirmesini yapmak üzere Dr. Taceddin Bütüç ve Prizren İslam Birliği Başkanı Lutfi Balık’a söz verildi. Dr. Taceddin Bütüç Raif Vırmiça’nın kişiliği ve yaratıcılığından konuşurken, 20 yıldan çok Osmanlı Eserleri üzerinde yaptığı araştırmalarla ilgili yayınladığı kitaplar sayısının dünyada örneğine rastlanmadığına dikkati çekti. Başkanlığımız desteği ile basılan bu muazzam eserde, 600 yıllık bura tarihin, muhafaza edildiğini vurguladı. Bütüç, Raif Vırmiça’nın bu çalışmasının diğer Balkan ülkelerine örnek gösterilebilineceğini söyledi.

Raif Vırmiça’nın bu çalışmasının gelecek nesillere büyük bir miras olduğunu vurgulayan Prizren İslam Birliği Başkanı Lutfi Balık yazarı ve bu eserin gün yüzünü görmesine vesile olanları tebrik etti.

Eserin yayınlanmasında başta ailesi olmak üzere katkısı geçen herkese ismen teşekkür eden kitabın müellifi Raif Vırmiça, Osmanlı eserlerden bazılarının kamuoyu ve devlet tarafından ihmal edildiğine ve yok olmaya bırakıldığına ve bu kapsamlı çalışması ile onlara dikkati çekmeyi de amaçladığını vurguladı.

Tanıtım toplantısının son bölümünde “Kosova’da Osmanlı Mimari Eserleri I,II, III” kitabının birer cildi Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova Türk Temsil Heyet Başkanı Kurmay Albay Aygün Eker, Prizren İslam Birliği Başkanı Lutfi Balık, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi İpek Müdürü Mustafa Altuğ ve Dr. Taceddin Bütüç’e hediye edildi. 

Kitabın müellifi Raif Vırmiça’ya başarılı çalışmalarının devamı adına TİKA tarafından bir adet fotoğraf makinesi ve bilgisayar takdim edildi.

Sonraki Haber

TİKA, Güney Sudan'da Anne-Çocuk Sağlığının İyileştirilmesi İçin Çalışıyor

Güney Sudan Cumhuriyeti, 2011 yılı Temmuz ayında bağımsızlığını kazandı. Ülkedeki sağlık alt yapısı anne-çocuk sağlığı konusundaki ihtiyaçları karşılamaya yetmiyor. Her 100.000 doğumda yaklaşık 2.054 anne hayatını kaybediyor ve her 30.000 kişiye bir ebe düşüyor. Sağlık...