Haberler

24 Mayıs 2019

Kırgızistan ile Sağlık Alanında İşbirliği Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Kırgızistan Sağlık Bakanlığı arasında “Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında Mutabakat ZaptıKırgızistan’da imzalandı

Kırgızistan ile sağlık sektöründe mevcut işbirliğinin güçlendirilmesi maksadıyla TİKA ve Kırgız Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı arasında “Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında Mutabakat Zaptı” imzalandı. Belgeyi, Kırgızistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı adına Bakan Kosmosbek Çolponbaev, TİKA adına ise Başkan Yardımcısı Rahman Nurdun imzaladı.

Mutabakat Zaptı çerçevesinde, TİKA tarafından yürütülmekte olan sağlık projeleri arasında yer alan Kırgızistan genelinde sağlık kurumlarının inşası, tıbbi ekipman ile donatılması; sağlık uzmanlarının ihtisaslarının yükseltilmesi gibi hususlarda projelerin Kırgızistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının desteği ile daha koordineli bir şekilde gerçekleştirilmesinin sağlanması öngörülüyor.

Kırgız Cumhuriyeti Kamu Sağlığının Korunması ve Sağlık Hizmetleri Sistemi'nin İyileştirilmesine Yönelik “Sağlıklı İnsan – Müreffeh Ülke” 2019-2030 Devlet Programını desteklemek üzere Kırgız Hükümeti ile Kalkınma Partnerleri arasındaki Ortak Bildiriyi TİKA Başkanlığı adına Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu imzaladı. Kırgızistan’ın sağlık sektörünün geliştirilmesi için önemli projeler gerçekleştiren Başkanlığımız, geçmiş yıllarda Kırgızistan’ın farklı bölgelerinde poliklinik, sağlık ocağı inşası, şehir ve bölge hastanelerinin tadilatı ve ekipman ihtiyaçlarının karşılanması, ambulans alımı ve farklı branşlarda doktor eğitimleri konularında destek sağlamıştı. 2017 yılında Anne Çocuk sağlığı alanında doktor eğitimleri verilmesinin yanında, sağlanan ekipman ve uzman eğitim desteği ile Oş, Celalabad ve Bişkek şehirlerinde hizmet veren 4 doğumhanede “Yenidoğan İşitme Tarama Merkezi” kuruldu.

Kırgızistan’a sağlık alanında yapılan en büyük yatırım olan Kırgız-Türk Dostluk Hastanesinin TİKA tarafından inşası tamamlandı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Bişkek merkezde geçtiğimiz yıl yapımı tamamlanan hastanenin, 12.000 metrekare kapalı alan üzerinde; kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi, genel cerrahi, göğüs hastalıkları, anestezi ve reaminasyon, girişimsel radyoloji ve gastroenteroloji branşlarında ileri teşhis ve tedavi hizmeti vermesi bekleniyor. 21’i yoğun bakım 72 yatak kapasiteli hastanede laboratuvarlar, 2 ameliyathane, 3 yoğun bakım ünitesi ile anjiyo ve görüntüleme bölümleri bulunuyor. İnşası tamamlanan hastanenin resmi prosedürleri tamamlandıktan sonra TİKA tarafından Kırgızistan’a teslimi öngörülüyor. Sağlık alanındaki işbirliğinin önemli bir göstergesi olan bu büyük proje sayesinde iki ülke arasındaki işbirliğinin gelecekte geliştirilmesi öngörülüyor.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Kolombiya’da Tarım Üreticilerine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kolombiya’nın Cundinamarca departmanında 250’den fazla şeker kamışı üreticisi olan Cana Dulce Üretici Birliği’ne şeker kamışı paketleme makinesi temin edildi. Kolombiya’nın Cundinamarca Departmanında 250’den fazla panela (şeker kamışı)...