Haberler

19 Ekim 2012

Kenyalı Doktorlara Acil Vaka Yönetimi Eğitimi

Acil sağlık hizmetlerinin her ihtiyacı olana tam zamanında ve en etkin yöntemle ulaşması, sağlık yöneticilerinin üzerinde durduğu konulardan biridir. Acil sağlık hizmetleri güven, süreklilik, etkinlik ve zaman odaklı çalışma isteyen bir hizmet. Bugün birçok ülkede acil sağlık hizmetleri ve acil vaka yönetimi konusunda gerekli teknik alt yapı bulunmuyor. Her yıl birçok insan gerekli müdahale yapılamadığı için hayatını kaybediyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kenya Halk Sağlığı ve Sanitasyon Bakanlığı’nın talebi üzerine Kenya’nın önde gelen hastanelerinden 20 kişilik doktorlar grubuna ülkemizde acil vaka yönetimi konusunda teorik ve pratik eğitim verildi.

TİKA Nairobi Program Koordinatörlüğü ve Bakanlık yetkilileri ile yapılan görüşmelerde başta anne çocuk sağlığı olmak üzere, acil yardım, cerrahi operasyonlar, anestezi eğitimi, ülkede yer alan birtakım hastanelere teknik donanım sağlanması gibi konularda görüş alışverişinde bulunulmuştu.

Görüşmeler neticesinde hazırlanan program çerçevesinde ülke ana taşımacılık yolu üzerinde bulunan Moi, Mariakani, Thika, Garissa ve İjara Bölge Hastanelerinden 20 kişilik doktorlar gurubu 2012 yılı Eylül ayında bir aylık bir eğitim programını ülkemizde tamamlayarak ülkelerine döndüler.

Söz konusu program ile ilgili olarak Kenya Halk Sağlığı ve Sanitasyon Bakanlığı Direktörü Dr. S.K. Sharif bu programın sağlık alanında Kenya ile Türkiye arasındaki ilk somut sağlık işbirliği projesi olduğunu ifade ederek anne-çocuk sağlığı, teknik donanım hibesi ve anestezi eğitimi gibi diğer alanlarda başlatılan projelerin Kenya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesi adına oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Sonraki Haber

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Yemen'de TİKA Ofisini Açtı

Türkiye-Yemen ilişkilerinde yeni bir dönem başladı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) başkent Sana’da Haziran ayından itibaren faaliyet gösteriyor. Bölge ile ilişkilerimizi somutlaştıracak projeler gerçekleştiren TİKA Sana Program Koordinasyon Ofisi, 22 Ekim 2012 günü Dışişleri...