Haberler

20 Ocak 2023

Kenya’da Kahve Üretimine TİKA'dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kenya’da kahve üretimini canlandırmak amacıyla ülkede kahve tohumu tedariki yapan tek kurum olan KALRO Kahve Araştırma Enstitüsü’ne destek sağladı.  

Kuraklık ve sulama problemleri dolayısıyla yıllık kahve fidesi tohumu ve kahve üretiminin önemli oranda azaldığı Kenya’da istenilen düzeyde kahve üretimi yapılamıyor.

Kahve üretimi ve üreticilerini desteklemek amacıyla “Kenya Kahve Araştırma Enstitüsüne Damlama Sulama Sistemi ve Modern Kahve Fidesi Üretim Serası Kurulumu Projesi”ni hayata geçiren TİKA, Kenya’daki kahve üreticisi 31 eyalete kahve tohumu tedariki yapan tek kurum olan KALRO Kahve Araştırma Enstitüsüne destek sağladı. Destek kapsamında, Enstitünün Kiambu Eyaletinin Ruiru bölgesinde bulunan merkez yerleşkesinde 8 dönümlük kahve fidesi tohumu üretim arazisi için damla sulama sistemleri kurularak, 8m x 24m ebatlarında kuraklığa dayanıklı fidelerin de yetiştirileceği bir kahve fideliği tesis edildi. Ayrıca proje kapsamında tesisin tüm üretim alanlarına su tedariki yapan ana su pompasının onarımı gerçekleştirildi.

Projenin açılış törenine, T.C Nairobi Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Mustafa Alıcı, KALRO Genel Müdür Yardımcısı Dr. Felister Wambugha Makini, Kiambu Eyalet Meclisi Başkanı Charles Thiong'o, Kiambu Eyalet Meclisi Üyesi Njoroge Kururia, TİKA Kenya Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü ve bölge halkı katıldı.

Törende konuşan TİKA Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü, Kenya için son derece stratejik bir tarım ürünü olan kahvenin üretimi için en önemli kurum olan KALRO Kahve Araştırma Enstitüsüne TİKA olarak yapmış oldukları yatırımdan dolayı mutlu olduklarını, gerçekleştirmiş oldukları bu projenin Kenya kahve üretimine önemli faydalar sağlamasını umut ettiklerini belirtti.

KALRO Genel Müdür Yardımcısı Dr. Felister Wambugha Makini ise, son derece kritik bir zamanda gerçekleştirilen bu projenin çok anlamlı ve önemli bir proje olduğunu ifade ederek TİKA ve Türkiye’ye teşekkürlerini iletti.

 

Sonraki Haber

TİKA, Tunus'taki İki Okula 'Bilişim Teknolojileri Sınıfı' Kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tunus'un Hammamet ve Susa kentlerinde bulunan iki turizm ve otelcilik okuluna bilişim teknolojileri sınıfı kurdu. Turizm sektöründeki hizmet kalitesini artırmak ve daha fazla istihdam olanakları sağlamak amacıyla 2017...