Haberler

24 Mayıs 2012

Karadağ'da Zeytin Üreticilerine Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Karadağ Cumhuriyeti’nde Zeytin Yetiştiriciliği Eğitim Programı düzenlendi. Karadağlı zeytin yetiştiricilerine, İzmir Zeytin Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Uzmanları tarafından bir hafta boyunca eğitim verildi.

Program zeytin yetiştiriciliğinin en yaygın olarak yapıldığı Ulçin bölgesinde 4 gün, Bar bölgesinde 3 gün olarak gerçekleştirildi. Üreticiler; kaliteli zeytin ve zeytinyağı eldesine yönelik zeytin yetiştiriciliği, yeni zeytin plantasyonlarının oluşturulması, zeytin hastalık ve zararlı yönetimi, zeytinde fidan üretimi ve zeytin ağacının budanması konularında bilgilendirildi.

Öncelikle bölgenin zeytin üretim alanları ve zeytinyağı fabrikaları gezilerek gerekli incelemeler yapıldı. Zeytin üreticileri ve fabrika sahipleri ile gerçekleştirilen görüşmelerde üretimde karşılaşılan sorunlar ve eksiklikler değerlendirildi.

Özellikle zeytin yetiştiriciliğinde karşılaşılan teknik sorunlar, hastalık ve zararlı yönetimi, yeni zeytin bahçelerinin kurulması, toprak işleme, budama ve hasat yöntemleri gibi konuların masaya yatırıldığı toplantılarda, üreticilere teknik ve pratik bilgiler içeren sunumlar yapıldı. Doğru olarak bilinen yanlış uygulamaların düzeltilmesi ele alındı. Çalışmalar zeytin üreticileri tarafından çok faydalı bulundu. Üreticiler, TİKA Podgoritsa Program Koordinasyon Ofisinden eğitim programının ilerleyen günlerde devam etmesini talep etti.

Türkiye ve Karadağ arasında tarım alanında bilgi ve tecrübe paylaşımının sağlandığı eğitim programı başarıyla tamamlanmış oldu.

Sonraki Haber

Türkmenistan'da Turizm Gelişiyor

29 Şubat 2012 tarihinde Türkmenistan Devlet Başkanı Sn. Gurbangulı Berdimuhamedov’un Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyareti esnasında, Türkmenistan Devlet Başkanı ile T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Abdullah GÜL’ün huzurlarında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar...