Haberler

13 Ocak 2023

Kamerun’daki Afanoyoa 1 İlkokulu TİKA Tarafından Yenilendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kamerun’un Yaounde III Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Afanoyoa 1 İlkokulunun tadilatını gerçekleştirdi.

Hayata geçirilen proje ile 13 derslikli okulun yağmurlu havalarda su sızdıran ve yer yer çürümeye yüz tutarak öğrenciler için tehlike yaratan çatısı tamamen yenilenirken yıllardır atıl durumda bulunan iki sınıf okula tekrar kazandırıldı.

İç ve dış cephesi boyanarak eğitim-öğretim faaliyetlerine elverişli hale getirilen okulda hijyen koşullarının iyileştirilmesine yönelik bölge halkının da istifade edebileceği bir su kuyusu açıldı.

Düzenlenen açılış törenine Türkiye’nin Yaounde Büyükelçisi Volkan Işıkçı, Kamerun Ulusal Meclis Üyesi Vincent de Paul Emah Etoundi, Yaounde III Belediyesi yetkilileri, TİKA Yaounde Koordinatörü Burak Özden, idari ve geleneksel liderler ile bölge halkı katıldı.

Törende konuşan Ulusal Meclis Üyesi Etoundi, Türkiye’ye ve TİKA’ya şükranlarını ileterek okulun artan kapasitesi ile çok sayıda öğrenciye eğitim verebilecek hale geldiğini, bunun kendileri için mutluluk vesilesi olduğunu ifade etti.

TİKA Yaounde Program Koordinatörü Burak Özden ise yaptığı konuşmada TİKA’nın kıtadaki 22 ofisi ile Afrikalı dostlarıyla tecrübelerini paylaştığını belirterek tadilatı gerçekleştirilen Afanoyoa İlkokulundan hem Kamerun’un kalkınmasına hem de Kamerun-Türkiye dostluğuna katkı sağlayacak nice gencin yetişmesini dilediğini ifade etti.

Proje kapsamında atıl durumdaki 2 derslik tekrar kullanıma açılarak eğitim kapasitesi artırıldı. Okulun çatısı ve sınıfların zemini tamamen yenilenirken derslikler asma tavan ile kaplandı. İç ve dış cephesi boyanan okulun bahçesine yağmurlu havalarda okul içerisindeki ulaşımı kolaylaştırmak adına beton yürüyüş yolu yapıldı. Ayrıca okul yerleşkesine yaklaşık 3 bin nüfuslu bölgenin de faydalanabileceği bir su kuyusu açıldı. Gerçekleştirilen yenileme çalışmaları ile 420 öğrenciye sahip okulun önümüzdeki dönemde yaklaşık 800 öğrenciye ev sahipliği yapması bekleniyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Senegalli Balıkçılara Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Senegal’in Kaolack Belediyesi iş birliğinde kentte bulunan balık pazarına buz üretme makinesi desteği sağlandı. TİKA ve Kaolack Belediyesi iş birliğinde ilçede bulunan balık pazarı esnafının kullanabileceği kalıp...