Haberler

20 Eylül 2022

IV. Süleymaniye Sempozyumu, "Babürlü İmparatorluğu" Temasıyla Düzenlendi

İbn Haldun Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğinde IV. Uluslararası Süleymaniye Sempozyumu “Babür İmparatorluğu: Yeni Kaynaklar, Yeni Yaklaşımlar” temasıyla İstanbul’da düzenlendi.

İbn Haldun Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanlığı ve TİKA iş birliğinde, IV. Uluslararası Süleymaniye Sempozyumu “Babür İmparatorluğu: Yeni Kaynaklar, Yeni Yaklaşımlar” temasıyla 16-18 Eylül 2022 tarihleri arasında Süleymaniye Yerleşkesi Salis Medresesi’nde düzenlendi. Sempozyuma, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz ve İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Atilla Arkan’ın yanı sıra ABD, Hindistan, Avusturya, Birleşik Krallık, Pakistan ve Kanada’dan katılan ve alanlarında söz sahibi 33 akademisyen sundukları bildirileriyle katkı sundu.

“Gelecekte Hata Yapmamak İçin Bir Şansımız Var; Tarihe ve Hafızaya Sahibiz”

Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Rektör Prof. Arkan, bilim ve teknikteki gelişmeler ile uluslararası krizlerin, değişimin çok hızlı aktığı bir dönemle bizi karşı karşıya bıraktığını ifade ederek, geleceğin inşa edildiği bu dönemde Doğu-Batı ilişkilerinin de yeni bir noktaya doğru gittiğini söyledi. “Gelecekte hata yapmamak için bir şansımız var” diyen Arkan, tarihe ve hafızaya sahip bir millet olduğumuzu, bu noktada Babürlü İmparatorluğu: Yeni Kaynaklar, Yeni Yaklaşımlar temasıyla düzenlenen sempozyumun önemine değindi.

“İmar ve restorasyon faaliyetleri ile kültürel mirasımız gelecek nesillere aktarılıyor”

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Yorulmaz konuşmasında sempozyuma TİKA olarak verdikleri katkıdan dolayı memnuniyetlerini ifade ederek davetlerinden dolayı İbn Haldun Üniversitesi’ne ve katkılarından dolayı değerli ilim adamlarına teşekkür etti. TİKA’nın dünyanın dört bir yanında yürüttüğü faaliyet ve projelerden bahseden Dr. Yorulmaz, bu çalışmalar arasında kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarıldığı imar ve restorasyon faaliyetlerinin büyük bir yer tuttuğunu belirtti.

Bâbürlü ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kesişen yönleri de ele alındı

Sempozyumda, Asya’nın stratejik bölgelerinden günümüzdeki Hindistan ve çevresi üzerinde kurulmuş ve 16-19. yüzyılları arasında hüküm sürmüş Müslüman bir Türk devleti olan Bâbürlü İmparatorluğu hakkında dünyanın farklı coğrafyalarından gelen tarihçiler tarafından yapılan araştırmaların sonuçları paylaşıldı. Yerli ve yabancı uzmanların bir araya geldiği sempozyumda Bâbürlü ve Osmanlı İmparatorluğu tarihinin kesişen yönleri düzenlenen çalıştaylarla ele alındı.

Sempozyumda sunulan bildiriler uluslararası bir yayınevi tarafından yayımlanacak

Söz konusu etkinlik, gerek ülkemizde gerekse diğer ülkelerde ihmal edilmiş bir araştırma alanı olan Bâbürlü İmparatorluğu tarihi çalışmalarına katkı sağlayacak ve bu alanda çalışan araştırmacılarla yeni iş birlikleri kurulmasına kapı aralayacaktır. Sempozyumda sunulacak bildirilerin uluslararası bir yayınevinde yayımlanarak yapılan katkıların ve yeni araştırma alanlarının kalıcı hale getirilmesi hedeflenmektedir.

Sonraki Haber

Nijerli Üreten Kadınlara TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Nijer’in başkenti Niamey yakınlarındaki Bangou Banda köyünde tavuk üretim çiftliği kuruldu. TİKA, nüfusunun önemli bir kısmının tarım ve hayvancılık ile geçindiği, denize kıyısı olmayan ülke Nijer’de, kadınların...