Haberler

03 Eylül 2015

Irak Türkmenlerine Ankara'da Liderlik Okulu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) işbirliğiyle gerçekleştirilen programa katılan Iraklı gençler, eğitimleri ilgiyle takip etti.
 

TİKA ve ORSAM işbirliğinde Irak Türkmenleri'ne Ankara'da Liderlik Okulu programı düzenlendi. Programa katılan Kerkük Vilayet Meclisi Enformasyon Bürosu çalışanı Yahya Şemseddin, yaptığı açıklamada, Irak'ın bütün vilayetlerinden gelen Türkmen gençlerin katıldığı eğitimlerin Türkiye'deki kurumların ve işleyişini tanımalarını sağladığını belirtti.

Üniversite hocaları ve araştırmacılardan çeşitli alanlarda dersler aldıklarını belirten Şemseddin, eğitimlere katılanlar arkadaşlarının arasında Erbil, Telafer, Kerkük, Bağdat, Tuzhurmatu, Kifri dahil bütün Türkmen illerinden katılımcıların olduğunu kaydetti.

Şemseddin, her gün aldıkları derslerin yanı sıra Türkiye'de araştırma, basın, siyaset ve ekonomiyle ilgili kurumlara ziyaretler de gerçekleştirdiklerini anlattı. Irak Türkmenleri'nin Türkmencenin yanı sıra Arapça ve Kürtçe de bildiklerini hatırlatan Şemseddin, Türkiye'de aldıkları eğitim sayesinden yeteneklerini kullanma imkânı bulduklarını, temin ettikleri araştırma, yazı, basın, siyaset ve tarihle ilgili dokümanları ve tecrübelerini ülkelerine döndüklerinde çalıştıkları kurumlara da aktaracaklarını söyledi.

"Türkiye, her zaman Irak halkının yanında durdu. Kerkük, Erbil ve Duhok'ta 3 milyona yakın göçmen var, bunların yanında TİKA, AFAD ve benzeri kurumları aracılığıyla Türkiye durdu" diyen Şemseddin, Türkiye'nin ayrımcılık yapmadan bütün Iraklılar için bir kapı açmak istediğini ifade etti.

’Türkiye Ortadoğu'daki süper güçlerden biri oluyor"

Irak Türkmen Cephesi Kifri Sorumlusu Şahin Türkmenoğlu da eğitimlerin faydalı olduğunu belirterek, "Türkmen davası çeşitli bölgelerinden gelen insanları birbirine yaklaştırdı. İlk etapta biz bunu bir fayda olarak görüyoruz. İkincisi böyle akademik çalışmalar Türkmen davasına çok katkı sağlıyor. Bizim insanlarımızın görüş açısını genişletiyor ve siyasi sahada neler olup bittiğini daha yakından takip etmemizi sağlıyor" ifadesini kullandı.

Geleceklerini planlamak için verilen eğitimlerin bir fırsat olduğunu vurgulayan Türkmenoğlu, "Beklentilerimizin üzerinde bir program görüyoruz. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere TİKA ve ORSAM'a teşekkür ediyoruz" dedi.  Türkiye'nin bugün Ortadoğu'daki süper güçlerden biri olduğunu kaydeden Türkmenoğlu, Türk dünyasının dönebileceği tek kaynağın Türkiye olduğunu, Irak Türkmenleri ve bütün Türk dünyasının her zaman Türkiye'nin çok iyi takipçileri olmasının da buna işaret ettiğini dile getirdi.

"Irak Türkmenleri Türkiye'ye müteşekkir"

Kerkük'ten gelen Irak Türkmen Cephesi Enformasyon Şubesi üyesi Ömer Beyoğlu, anavatanları kabul ettikleri Türkiye'de gördükleri eğitimleri çok önemli bir fırsat olarak gördüğünü, burada öğrendiklerini Irak'a döndüğünde diğer gençlere de anlatacaklarını söyledi.

Irak Türkmen Cephesi'nin Türkmenlerin tüm siyasi ve kültürel haklarını Irak Parlamentosunda savunan Irak'taki en büyük Türkmen partisi olduğunu anlatan Beyoğlu, Irak Türkmenleri olarak Türkiye'ye müteşekkir olduklarını, Türkiye'nin her zaman Türk varlığının arkasında durduğunu ifade etti. Telafer'den gelen Hişam İbrahim de Türkmen bölgelerinden gelen gençler olarak bu eğitimlerle siyaset, ekonomi, eğitim gibi birçok konuda önemli dersler aldıklarını kaydetti. Eğitime Türkiye'nin Erbil konsolosluğu aracılığıyla başvurduğunu anlatan İbrahim, Musul ve Kerkük'ün Türk bölgesi olduğunu, Türkiye'nin her zaman Irak Türkmenlerinin yanında durduğunu ve Irak Türkmenlerinin Türkiye'ye daha yakın olmasını arzu ettiğini sözlerine ekledi.

Diplomasi ve protokol eğitimi veren emekli Büyükelçi Murat Oğuz ise eğitimlerde çok fazla ayrıntıya girmeden konuları ana hatlarıyla günlük dilde anlattıklarını söyleyerek, farklı eğitim ve mesleklerden olan katılımcıların ilgisinden memnun olduğunu dile getirdi. TİKA ve ORSAM işbirliğiyle gerçekleştirilen program çerçevesinde alanında uzman eğitmenlerden siyaset, diplomasi, tarih, kişisel gelişim, güncel meseleler, ekonomi eğitimleri alan gençler, ayrıca Ankara'daki çeşitli kurum ve kuruluşları da ziyaret ediyor.

Kaynak: AA

Sonraki Haber

Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi kapsamında 2015 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında dost ve kardeş ülkelerin toplam 143 emniyet teşkilatı mensubuna eğitim...