Haberler

31 Mayıs 2012

Iı. İstanbul Somali Konferansı Başladı

“Somali’nin Geleceğine Hazırlık: 2015 Hedefleri”ni konu olarak II. Somali Konferansı başladı. 31 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihinde Lütfü Kırdar Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşecek konferansa yaklaşık 54 ülkeden devlet başkanları, yöneticiler, teknik yardım kuruluşu temsilcileri, sivil toplum kuruluşu çalışanları katıldı.

Konferans Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından ülkemizin Somali’de yaptığı çalışmaları ve tarihsel süreç içinde bölgede yaşananları ele alan film gösterisi ile başladı. Daha sonra Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, konferansın açılış konuşmasını yaptı. Başbakan Yardımcısı konuşmasında, “Somali için artık çatışmanın, savaşın, açlığın olduğu yıllar sona erdi. Bugün Somali sokaklarında daha çok araba var, binalar tamir ediliyor, halk korkmadan sokağa çıkıyor, ülkede ticaret başladı.” dedi. Başbakan Yardımcısı, Türkiye’nin Somali’de uyguladığı süreklilik içeren çalışmalar değindi. Başbakanımızın bölgeye gerçekleştirdiği ziyaretin bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Bozdağ, “Somali’de yaptığımız çalışmalar acil insani yardımla başlayıp, kalkınma işbirliğine dönüştü. Bugün ülkede su kuyuları açılıyor, kentsel çevre düzenlemeleri yapılıyor. Hastanelerde hastalara hizmet veriliyor. Havaalanı faaliyete geçti. Türkiye, Somali’de ezberleri bozdu. Yaptığımız çalışmalar uluslararası kamuoyunda yankı uyandırdı. Somali’nin sorunlarının çözülmesi için ulusal birlik anlayışı ile harekete edilmeli. 20 yıl sonra ülkede yanan umut ışığı sönmemeli. Bu ışık her evde yanana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. “ cümleleri ile konuşmasını tamamladı.

Daha sonra söz alan Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali, “Türkiye’ye ev Türk halkına yaptıklarından dolayı teşekkür ederiz” dedi. Konferansta konuşma yapan katılımcılardan bir diğeri de BM Genel sekreteri Somali Özel Temsilcisi Augustine P. Mahiga idi.
Genel Kurul Oturumunun ardından Başbakan Yardımcısı Bozdağ, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Konferansın 2. Kısmında Dirençlilik (Reslilience) oturumu başladı. Oturuma TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam moderatörlük yaptı. TİKA Başkanı oturum başlarken yaptığı konuşmada “Bugün dünyanın farklı yerlerinde milyarlarca insan yoksullukta uç sınırlarda yaşamaktadırlar. Kalkınmanın sihirli eli tüm insanlığa aynı surette dokunmamaktadır. Kalkınmış ve geri kalmış ülkeler arasında, dünyadaki barış ve istikrara ciddi tehdit oluşturan çarpıcı farklılıklar mevcuttur. Somali’deki kriz, bu korkunç boşluğun çarpıcı bir örneğidir. Bu boşluğu doldurmak için donör camiası tarafından alınabilecek en etkili önlemlerden bir tanesi, Somali halkına, tehditlere karşı koymayı ve kendi ayakları üzerinde durmayı öğretmek için el ele vermektir.” dedi.

“Türkiye, Afrika’da yoksullukla mücadele ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmakta kararlıdır.” cümleleri ile ülkemizin Afrika çalışmalarına değinen TİKA Başkanı, forumun kalkınma işbirliği alanındaki deneyimleri paylaşmak için bir faydalı olmasını temenni ederek konuşmasını sonlandırdı.

Dirençlilik forumunda UNDP Somali Direktörü Stefano Poretti, FAO Somali Sorumlusu Luci Aliovi konuştu. Türk Kızılayı ve Somali Kızılayı birer sunum yaptı.

Soru-cevap kısmının ardından dirençlilik oturumu sona erdi.

Lütfü Kırdar Kongre ve Kültür merkezinde kongre devam ederken, toplantı salonunun dışına kurulan TİKA standında katılımcılar ülkemizin Somali’de yaptığı çalışmalar dair broşürleri, kitapçıkları inceleme fırsatı buldu.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, T.C. Mogadişu Büyükelçisi Kani Torun ve TİKA heyeti standı ziyaret etti.
Konferansın 2. gününde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, BM Genel Sekreteri Ban Kı-Moon’un, Somali Cumhurbaşkanı Sheikh Sharif Sheikh Ahmed’in katılması bekleniyor.

Sonraki Haber

Acil İnsani Yardımdan Kalkınma İşbirliğine Uzanan Türkiye'nin Somali Projeleri

II. İstanbul Somali Konferansında Somali’nin geleceği, ülkemizin bölgede yaptığı çalışmalar ve geçiş döneminin tamamlanması ile önümüzdeki ağustos ayından sonra Somali’de kurulacak yeni yönetim gündeme geldi. Somalili yetkililer konferansta yaptıkları konuşmalarda Türkiye’nin yardımlarından ve desteğinden söz...