Haberler

11 Şubat 2016

II. Abdülhamid’in Mirası Trablus Hamidiye Saat Kulesi Restorasyonu Tamamlandı

II. Abdülhamid Han’ın tahta çıkışının 25. yılı anısına Lübnan'a hediye edilen Trablus şehrindeki Hamidiye Saat Kulesi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restore edildi. 

Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan Hamidiye Saat Kulesi, hem Trablus şehrinin sembolü hem de Lübnan'daki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Eser; Trablus şehrinin tam ortasında yer almakta olup Lübnan’da hala ayakta kalmayı başarmış önemli eserlerden biri olma özelliğini taşıyor.

Türkiye her zaman aziz hatıralara sahip çıktı

Yüksekliği 26 metre ve 6 kattan oluşan Hamidiye Saat Kulesinin duvarları kumlu taştan; köşe, pencere ve kapılarının üst kısımları ise beyaz taştan yapılmıştır. Binanın üst katlarına, bina içindeki demir ve ahşap  merdivenlerden çıkılmaktadır. Kulenin piramit şeklinde tasarlanmış son katındaki  dört pencerenin her birine, saatten çıkan sesleri Trablus'un en uzak mahallelerine dahi duyurmak için hoparlörler yerleştirilmiştir.

Hamidiye Saat Kulesinin beşinci katında, Lübnan iç savaşı sırasında çoğu parçası kaybolmuş olan mekanik bir saat bulunmaktadır. Kaybolan eski mekanik saat yerine, bugün mevcut olan saat Türkiye Fahri Konsolosu Suphi AKKARİ tarafından 1990 yılında yeniden  taktırılmıştır.

Kulenin dördüncü katının her bir cephesinde birer  küçük balkon bulunmaktadır. Balkon kapılarının üstünde, Sultan Abdülhamid Han’ın tuğrasının olduğu iki Osmanlı arması ile Hamidiye Tuğrası mevcuttur. Armaların ve tuğraların dört köşesine ay yıldız motifi nakşedilmiştir. TİKA, 2006 yılında  arma ve tuğraların bakımını yaptırmış ve armalar ve tuğra yeniden yerlerine yerine konulmuştur.  

Trablus halkına saadet ve mutluluk getirmeye devam edecek

Hamidiye Saat Kulesinin birinci katının ön cephesinde, üzerinde şu ibarelerin yer aldığı, mermerden Osmanlıca bir kitabe  bulunmaktadır: “II. Abdülhamid Han’ın tahta çıkışının 25. yılı anısına ve Allah’ın izniyle bu kule yaptırılmıştır. Bu eserin, şehir halkına saadet ve mutluluk getirmesini temenni ederiz.”  

Geçen zaman zarfında büyük ölçüde yıpranan Hamidiye Saat Kulesi’nin eski ihtişamına kavuşturulması ve tarihi ruhun bugün dahi yaşatıldığı Trablus şehrine kazandırılması amacıyla TİKA tarafından başlatılan restorasyon, bakım ve ışıklandırma çalışmaları tamamlandı. Hamidiye Saat Kulesi’nin açılışının ilerleyen aylarda Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan tarafından gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Hamidiye Saat kulesi hem Trablus’un gecelerini süslemeye hem de kitabesinde yazıldığı gibi Trablus halkına saadet ve mutluluk getirmeye devam edecek.

 

Sonraki Haber

Tacikistan’da Şahrinav Merkez Hastanesi’ne Onarım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Tacikistan’da Duşanbe iline bağlı Şahrinav İlçesi’nde yer alan yaklaşık 16.000 kişiye hizmet veren Merkez Hastanesi’ne onarım desteğinde bulundu. TİKA, Tacikistan’da gerçekleştirdiği projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu çerçevede...