Haberler

29 Mart 2012

Güney Senegal'de Eğitime TİKA Desteği

Senegal’in Gine Bissau ve Gambiya arasında kalan Casamance bölgesindeki Ziguinchor şehrinde belediye tarafından verilen arsa üzerinde, 4 sınıftan oluşan Eğitim Merkezi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yaptırılarak hizmete açıldı. Ayrıca, eğitim merkezinin yanında bulunan mescidin tadilatı da TİKA tarafından gerçekleştirildi.


Bölgede Türkiye tarafından yapılan ilk ve tek proje olan eğitim merkezi, Eğitim Bakanlığına bağlı olarak, ilk ve orta öğretim müfredatını uygulamayı, ayrıca yetişkinlere dini eğitim vermeyi amaçlıyor.


Eğitim Merkezi, düzenlenen bir törenle yetkililere teslim edildi. Törene Bilim ve İslam İnancı Derneği Başkanı İbrahima Coly, Zinguinchor Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, TİKA Dakar Program Koordinatörü Mehmet Yazgan ve çok sayıda davetli katıldı. Töreninde konuşma yapan Dakar Program Koordinatörü Dr. Mehmet Yazgan, TİKA’nın, eğitime ve sağlığa verdiği önemin bir göstergesi olan bu eğitim merkezinin, Senegal ve Türkiye arasındaki gönül köprülerini pekiştireceğini, eğitimle güçlenen bireylerin, yakın gelecekte iki ülke arasındaki ilişkilerde her alanda önemli roller üstleneceğini belirtti. Bilim ve İslam İnancı Derneği Başkanı İbrahima COLY ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, Türkiye’nin kendilerine sağladığı bu imkândan dolayı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’na, Başbakanlığa ve TİKA’ya şükran duygularını ifade ettiler. Törene katılanların, özellikle Van depremi nedeniyle geçmiş olsun ve taziye dileklerini belirtti.

Başkente uzak olduğu için devletin imkânlarından yeterince yararlanamayan Ziguinchor şehrinde, TİKA tarafından inşa edilen ve Rabiatü’l-İslam Eğitim Merkezi adıyla hizmet verecek olan okulun Türkiye ve Senegal arasında bir kültür köprüsü işlevi üstlenmesi için ilgili kurumlarla ortak çalışmalar başlatıldı. Bu bağlamda, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve Senegal Milli Eğitim Bakanlığının, din adamı yetiştirilmesi konusunda işbirliği yapması amacıyla gerekli çalışmalar sürdürülmekte.

 

 

Sonraki Haber

Sudan'da İbrahim Malik Hastanesinin Donanımı Yenilendi

Sudan Cumhuriyeti’nde bulunan Hartum Eyaleti’nin güneyi, eyaletin en yoksul bölgesi olarak biliniyor ve burada yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor. İbrahim Malik Eğitim Hastanesi bölgenin en büyük hastanesi olarak halka hizmet veriyor. TİKA Sağlık Projelerine Sudan’da...