Haberler

10 Ocak 2022

Gine’de Afrika Ahşap El Sanatları Üretimi İle Gençlere İstihdam

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Gine’nin başkenti Konakri’de ahşap el sanatları alanında faaliyet gösteren 250 üyeli ALLALAKE INTERNATIONAL (AIFAC) derneğine ekipman desteğinde bulundu.

İki yüz elli üyeli derneğin modern ekipmanlar ile daha kaliteli ürünler üretebilmesi ve gençlerin bu alanda istihdam edilmesi için TİKA tarafından keski, öğütme, döndürme, rende, parçalama, delme aletleri, testereler, sivri büküm makinesi, iç döndürme makinesi, , ağaç motorları ve freze makineleri ve hammaddeden oluşan destek sağlandı.

Proje ile ilgili açıklamada bulunan TİKA Konakri PKO Koordinatörü Gökhan Keser sektörün gelecek vadetmesi, Gine’ye gelen yabancıların hediyelik eşya olarak yanlarında kendi ülkelerine götürmesi, işyerlerinde ve evlerde de dekoratif olarak insanlar tarafından tercih edilmesi ve yeni adaylara istihdam sağlanacak olması nedeniyle destekte bulunduklarını söyledi. Konuşmasının devamında Keser, “Her ülkenin benzer kültürel faaliyetleri bulunuyor. Amacımız bu faaliyetlerin daha iyi sunumunun yapılması gelecek kuşaklara aktarılması aksi takdirde yüz yılların birikimi olan el emeği göz nuru kültür öğeleri yok oluyor.” dedi.

AIFAC Başkanı Mamady Sidime ise “Ahşapla ile ilgili her türlü dekoratif ürünü üretebilecek kapasitedeyiz, gençlerde bu alana ilgi gösteriyor, yeni adaylar için de eğitim de veriyoruz. Konakri’de bulunan beş yıldızlı otellerde ürünlerimize ilgi gösteriyor. Beş yıldızlı Kaloum Otel’de bulunan hediyelik dükkânın ahşap el sanatları ürünlerini biz tedarik ediyoruz. Ürünlerin fiyatları boyutlarına göre 10 dolardan 5 bin dolara kadar değişiyor. TİKA desteği ile eski ekipman ve makinelerimizi yenileme şansı yakaladık. Bundan sonraki hedefimiz TİKA eliyle ürünlerimizin Türkiye’de müşterilerin hizmetine sunulmasıdır.” şeklinde konuştu.

 

 

Sonraki Haber

Türk Standartları Sudan İle Paylaşılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından organize edilen ve Türk Standartları Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında Ankara’da Sudan Standartlar ve Metroloji Kurumu personeline 5 gün süreyle “Standardizasyonda Temel Hususlar” başlıklı eğitim verildi. TİKA...