Haberler

23 Ekim 2011

“Gemiler Dolusu İyilik” Somali Yolunda

“Gemiler Dolusu İyilik”  Somali Yolunda
Dünyanın en yoksul coğrafyasında, Afrika’nın doğusunda son 60 yılın en büyük kuraklığı yaşanıyor. Ekonomisi tarıma dayanan Somali, Etyopya, Kenya, Sudan, Uganda ve Cibuti’de 12 milyondan fazla kişi kuraklığın beraberinde getirdiği kıtlık nedeniyle yaşam mücadelesi veriyor. Açlık yüzünden ölenlerin sayısının her geçen gün arttığı bölgede, yeryüzü insani felaketlerden birine daha şahit oluyor.

Yıllardır açlık, yoksulluk, iç savaş tehditlerine maruz bırakılan Somali’nin başkenti Mogadişu’ya üç yıldır bir tek yağmur damlası bile düşmüyor. Halkın sağlıksız koşullarda yaşamak zorunda bırakıldığı ülkede, nüfusun üçte biri açlık yüzünden ölümle karşı karşıya geliyor. Yaşamak için Etyopya ve Kenya’ya gitmek üzere yola çıkanların birçoğu daha kamplara ulaşmadan açlık ve yorgunluk yüzünden hayatını kaybediyor. Kuraklık ve susuzluk nedeniyle salgın hastalıklar görülmesi bölgede yaşamı daha da zor kılıyor. Alt yapı ve koordinasyon eksikliğinin olduğu kamplara sığınanların sayısının 380.000’i geçtiği ifade ediliyor. Her geçen gün bu sayıya ortalama 1400 kişi eklenirken kamplardaki su, yiyecek, çadır, tuvalet ihtiyacı giderek artıyor. Kuraklığa ve susuzluğa yetersiz yaşam çevresi nedeniyle salgın hastalıkların da eklenecek olması yetkilileri ve halkı korkuya düşürüyor. 

Doğu Afrika halkı açlıkla mücadele edebilirse kamplara sığınmayı, kamplara sığınırsa yaşama tutunmayı bekliyor.
Türkiye; Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA), Türk Kızılay’ı ve Sabah Gazetesi işbirliği ile Somali’ye yardım elini uzatıyor. 5 Ağustos 2011 tarihinde Türkiye’den Somali’ye acil yardım malzemelerini taşıyan bir uçağın hareket etmesi beklenirken, hiç kimsenin açlıktan ölmeyeceği bir dünya için ülkemizde gemiler ‘iyilikle’ dolduruluyor. İnsani yardım malzemelerinin içinde bulunduğu binlerce tonluk gemilerin ilki 15 Ağustos 2011 tarihinde amacı insanları yaşatmak olan bir yolculuğa çıkıyor. Türkiye, her gün 50 çocuğun öldüğü topraklarda yaşanan felakete duyarsız kalmamak için 7 gün 24 saat ulaşılabilecek çağrı hattı ve banka hesap numaralarıyla herkesi Somali’ye ve diğer açlık tehlikesi ile yaşayan Afrika ülkelerine yardım etmeye çağırıyor.

Somali’de, Etyopya’da, Kenya’da, Sudan’da, Uganda’da ve Cibuti’de yaşananların yeryüzü vicdanına seslendiği günlerde, ülkemiz kıtalar ötesine merhamet elini uzatırken; dünya gündemine yardımlaşmayı, dayanışmayı, bir kıtada yaşanan felaketten diğer kıtada sorumlu olmayı taşıyor.

Toplanan yardımların güvenli ve etkin bir şekilde hedefine ulaşması için çalışan TİKA, dünya vicdanından Doğu Afrika’ya su üstünde iyilik taşıyor. 
Dünya merhametsizlikten kurumadan Somali ve diğer açlık tehlikesi yaşayan Afrika ülkelerine ‘iyilik’ yağıyor.

 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...