Haberler

01 Temmuz 2022

Filipinlerde Dijital Eğitime TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Filipinler Bilim ve Teknoloji Bakanlığı arasında “Dijital Kütüphane (Starbooks) Programı” kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.

Starbooks adlı Dijital Kütüphane programının 11. Yıl dönümü etkinliği çerçevesinde Filipinler Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleşen imza törenine, Bilim ve Teknoloji Bakanı Fortunato de la Pena, Bilim ve Teknoloji Enstitüsü Başkanı Richard Burgos ve çeşitli bakanlıklardan üst düzey temsilciler katılım sağladı.

Basının büyük ilgi gösterdiği imza töreni ve yıl dönümü etkinliklerinde, Bakan de la Pena, cömertliği ve ilgisinden ötürü Türk halkına teşekkürlerini iletirken, iş birliğinin genişletilmesi için TİKA ile görüşmelere devam edeceklerini belirtti.

Pandemi ile birlikte büyük önem kazanan, hem online eğitim hem de bilgi kaynaklarına erişimde eşitlik imkanı sunan dijital kütüphaneler, ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin yanı sıra, çeşitli mesleki konularda teknik eğitim materyallerini de bünyesinde barındırıyor.

TİKA tarafından sağlanacak yedi dijital kütüphaneden ikisinin, daha önce yine TİKA tarafından Müslüman Özerk Bölge BARMM’da inşa edilmiş okullara, dördünün Palawan Adası’ndaki okullara, bir ünitenin ise iç çatışmalardan etkilenen Davao şehri kırsalındaki bir köy okuluna kurulması öngörülüyor.

Bakanlığa bağlı Bilim ve Teknoloji Enstitüsü tarafından 2011 yılında geliştirilen Starbooks Programı, yerel dilde ve İngilizce pek çok yazılı, sözlü, görsel kaynağın dijitalize edilerek, internet ve elektriğe ihtiyaç duymadan kullanıcıya ulaştırılmasını amaçlıyor. Güneş enerjisiyle çalışan platforma eş zamanlı olarak 20 kullanıcı erişebiliyor. Program, Filipinler Hükümeti’nin 6 yıldır öncelikli ulusal planları listesinde yer alıyor ve yedi bin adadan oluşan ülkenin kırsalındaki okullar için bilgiye erişim imkânı sağlıyor.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan 12. Halk Ozanları Hacıbektaş Buluşmasına Destek

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Halk Ozanları Hacıbektaş Buluşması bu yıl, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği ile Aşık Sıdkı Baba anısına düzenlendi. 25-26 Haziran 2022 tarihleri arasında Nevşehir’de gerçekleştirilen programın açılış konuşmaları;...