Haberler

09 Temmuz 2019

Emine Erdoğan Bosna Hersek'te TİKA Projesinin Açılışını Yaptı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yenilenen ve donanımı yapılan Saraybosna Mjedenica Özel Eğitim ve Terbiye Kamu Kurumunun açılışını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bosna Hersek ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan, psiko-fiziksel yetersizliği bulunan bireylere yönelik yapılan TİKA tarafından yenilenen ve donanımı yapılan Saraybosna Mjedenica Özel Eğitim ve Terbiye Kamu Kurumunun açılışını gerçekleştirdi.

Açılışta Emine Erdoğan'a Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey üyesi Şefik Caferoviç'in eşi Vildana Caferoviç, Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberoviç, TİKA Başkan V. Serkan Kayalar eşlik etti.

Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Saraybosna'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları kaydetti: "Aramızdaki güçlü bağlar, elimizdekini paylaşma iştiyakı da veriyor. Özel eğitimde tecrübe paylaşma programı da bu güçlü arzunun mahsulüdür. İnanıyorum ki karşılıklı istifadeler ile bu dostluğu daha da büyüteceğiz. Ülkemizin dostluk eli TİKA, Milli Eğitim Bakanlığımız ile iş birliği halinde özel eğitim uygulamalarındaki yenilikleri Balkanlar'daki dost ve kardeş ülkelerle paylaşıyor." 

Türkiye'de özel ihtiyaçları olan bireyler için yüksek farkındalıkla çalışmalar yapıldığını vurgulayan Emine Erdoğan, şunları kaydetti: "İnanıyoruz ki bu onların en temel insan hakkıdır, fırsat eşitliğinin gereğidir. Güçlü toplum olmanın yolu, toplumun tüm bireylerinin kendini güçlü hissetmesinden geçer. Bu nedenle özel insanlarımızı toplumsal hayata katmanın yollarını arıyoruz. Onlar için istihdam alanları açıyoruz. İnanıyoruz ki en kalıcı yatırım eğitimdir. Bu bağlamda bu tecrübeleri Afrika'dan Balkanlar'a, tüm dost ülkelere de taşımaya gayret ediyoruz." 

Emine Erdoğan, TİKA'nın, Bosna Hersek'te 8 özel eğitim okulu bünyesindeki 16 atölye ile sınıfın tadilat ve donanımını sağladığını hatırlatarak, "Böylelikle çocuklarımızı birçok açıdan geliştirebilirsek engelleri de aşmış oluruz. İnsan ruhuyla, kalbiyle, vicdanıyla insandır. Herhangi bir engel insanın içindeki bu çok yönlü potansiyeli öldüremez. Yeter ki biz zihinlerimizdeki prangaları çözelim, engelleri kaldıralım." değerlendirmesini yaptı.

TİKA Başkan V. Serkan Kayalar da “Sn. Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ülkemizin her alanda gerçekleştirdiği atılımların bir yansıması olarak TİKA, Bosna Hersek’te eğitim, kültür, sağlık, tarım-hayvancılık, restorasyon gibi pek çok farklı alanda yaklaşık 900 projeye imza atmıştır. Aynı zamanda Hanımefendi Sn. Emine Erdoğan’ın himayelerinde de bugüne kadar TİKA olarak dünyanın pek çok yerinde benzer projelerimizi tamamladık. Bu proje kapsamında verilen eğitimlerin yanı sıra farklı şehirlerde 8 özel eğitim okulu bünyesindeki toplam 16 adet atölye/özel eğitim sınıfının tadilatı ve donanımı gerçekleştirildi.” şeklinde konuştu. 

Hanımefendi Emine Erdoğan açılışın ardından Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey üyesi Sn. Şefik Caferoviç'in eşi Sn. Vildana Caferoviç ile birlikte TİKA tarafından yenilenen atölyede eğitim alan öğrenciler ile bir araya geldi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Uganda’da 3D Tasarım ve Modelleme Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Uganda İslam Üniversitesi’nde verilen 3 Boyutlu Tasarım ve Modelleme eğitimini başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifikaları verildi. Mesleki Eğitim ve İstihdamı Artırma Programı (MESİP) kapsamında Uganda İslam Üniversitesi Kampala...