Haberler

23 Ekim 2011

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi Onuruna Yemek Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi Onuruna Yemek Verdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ve eşi Teuta Topi onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi. Yemeğe, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı Serdar Çam ve iş adamı Ahmet Çalık’ın aralarında bulunduğu davetliler katıldı.

Türkiye-Arnavutluk Arasındaki Etkileşim Hiçbir Zaman Tek Yönlü Olmamıştır
Yemekteki konuşma yapan Cumhurbaşkanı, Bamir Topi ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Arnavutluk’a, 2009 yılının Aralık ayında yaptığı ziyarette kendisine gösterilen yakın ilgiyi ve misafirperverliği hatırladığını söyleyen Gül, Topi’nin ziyareti dolayısıyla Türkiye ve Arnavutluk arasında ikili işbirliği kadar bölgesel, küresel ve çok taraflı işbirliğinin de ele alındığını ve ortak tarihin izlerinin birçok alanda görülebileceğini belirtti.

Dostluk Köprüleri
’’Bu köklü dostluğun somut nişaneleri günümüzde de İşkodra’nın taş konaklarında, Berat’ın cumbalı evlerinde ve Tiran’daki Ethem Bey Camisi’nin duvarlarında ve çinilerinde en canlı şekilde yaşamaktadır. Türkiye ve Arnavutluk arasındaki etkileşim hiçbir zaman tek yönlü olmamıştır’’ diye konuşan Gül, İstiklal Marşı’nın yazarı, milli şair Mehmet Akif Ersoy’un Arnavut kökenli olduğunu hatırlattı. Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen’in babası Şemsettin Sami’nin de Arnavutluk’un önemli entelektüellerinden biri olduğunu vurgulayan Gül, ’’Bizler Şemsettin Sami’yi sadece spora ve futbola düşkün oğluyla değil, aynı zamanda ilk Türkçe ansiklopedi (Kamus-ül Alam) ve modern anlamdaki ilk Türkçe sözlüğün (Kamus-ı Türki) müellifi olarak da biliriz’’ dedi.

Türkiye’de çok sayıda Arnavut kökenli vatandaşın yaşadığını iafde eden Cumhurbaşkanı Gül, ’’Akrabalarının bir kısmı hala Balkanlar’da hayatlarını sürdüren bu vatandaşlarımız, ülkelerimiz ve halklarımız arasında sağlam dostluk köprüleri inşa etmektedir. Bu dostluk köprüleri, devlet adamları olarak bizlere, ülkelerimiz arasındaki dayanışma, ittifak ve işbirliğinin daha güçlü şekilde geleceğe taşınmasında önemli bir sorumluluk yüklemektedir.

Arnavutluk’un demokrasi, hukukun üstünlüğü ve özgürlük yolundaki yürüyüşünün en güçlü destekçilerindeniz. Bu yöndeki ilerleyişiniz, halkınızın yararına olduğu kadar bölgesel barış, huzur, istikrar ve refah arayışlarına da müspet şekilde yansıyacaktır.
AB Yolunda Güç Birliği

2009 yılında NATO’ya üye olarak Arnavutluk, bu konudaki stratejik tercihini esasen ortaya koymuştur. Geçen yılsonunda Arnavutluk vatandaşları için elde edilen Avrupa Birliği ülkelerinde vizesiz seyahat kolaylığı da, doğru yolda atılmış önemli bir adımdır. Şimdi yapılması gereken, AB ile üyelik müzakerelerine başlanması için gerekli reformların süratle hayata geçirilmesidir. Bu bakımdan Arnavutluk’taki tüm dostlarımızın kısa vadeli iç siyasi çekişmeleri bir kenara bırakmaları, Avrupa Birliği’ne üyelik hedefi doğrultusunda güç birliği yapmaları en samimi arzumuzdur.’’ dedi.

İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin yanı sıra, ekonomik ve ticari alandaki işbirliğinin güçlenmesinden de memnuniyet duyduğunu söyleyen Gül, Türkiye’nin Arnavutluk’un hem ihracatında hem ithalatında önde gelen üç ülkeden birisi olduğunu, Arnavutluk’ta en fazla yatırımı bulunan üçüncü ülkenin de Türkiye olduğunu vurguladı.

“Türk Milletinin Yüreği ve Kolları Arnavutluk Halkına Her Zaman Açıktır”
Cumhurbaşkanı Gül, ’’Çok sayıda Arnavut genci üniversitelerimiz, Harp ve Polis Akademilerimiz ile Diyanet İşleri Başkanlığımıza bağlı kurumlarda eğitim görmektedir. Demokrasiye geçiş döneminin zor şartlarında Arnavutluk’ta faaliyet göstermeye başlayan Türk eğitim gönüllülerinin çabaları da, bugün ikisi üniversite olmak üzere, çok sayıda okulla meyvelerini vermiştir. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu okullarda yetişecek gençler, Arnavutluk’un parlak geleceğinin inşası için gerekli insan gücünü sağlayacaktır.

Türk milletinin yüreği ve kolları Arnavutluk halkına her zaman açıktır. Ticaret, eğitim, sağlık, kültür, turizm ve aklınıza gelebilecek diğer tüm alanlarda işbirliğimizin gelişmesi için kararlılıkla çalışmayı sürdüreceğiz.’’ cümleleri ile iki ülke arasında gerçekleştirilen işbirliği çalışmalarına değindi.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ise yemekte yaptığı konuşmada, ’’yakın dostları’’ olarak nitelediği Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün onurlarına verdiği yemeğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sıcak ve anlamlı karşılama için teşekkür eden Topi, Arnavutluk ile Türkiye arasında her alanda var olan parlak ilişkilerin halklar arasında yüzyıllardır süren dostluğun ifadesi olduğunu söyledi.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi: “Türkiye Büyük ve Samimi Bir Dost”
Arnavutluk için Türkiye’nin NATO’da önemli ve stratejik bir ortak, yakın bir müttefik olduğunu ifade eden Topi, iki ülke halklarının yararına, bölgesel barışın ve istikrarın lehine, siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ilişkileri gelecekte daha da güçlendirmeyi ve geliştirmeyi arzu ettiklerini kaydetti. Topi, ’’Arnavutluk halkı ile Türk halkı arasındaki bu dostluğu güçlendirme hedefi Arnavutluk Cumhuriyeti’nin dış politikasının en önemli önceliklerinden biri olmuştur ve olmaya devam edecektir’’ dedi.

Arnavutların Türk devleti, hükümeti ve halkını en zor dönemlerde daima yanında duran büyük ve samimi bir dost olarak gördüklerini ifade eden Topi, Türkiye’nin Arnavutluk’un Avrupa-Atlantik entegrasyonu süreçlerini desteklediğini, doğal felaketlerle mücadelede de yardım ettiğini hatırlattı.

Topi, Arnavutluk halkı ile Türk halkı arasındaki dostluğun güçlendirilmesi, iki ülke arasındaki işbirliğinin en üst düzeye getirilmesi dileği ile sözlerini sonlandırdı.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...