Haberler

10 Ekim 2018

Çocuk Mercanlı Köyündeki Sera ve Arı Çiftliklerinden İlk Ürünler Alındı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Azerbaycan’ın Çocuk Mercanlı Köyünde kurulan seralar ve arı çiftliklerinden ilk ürünler alındı.

2016 yılının Nisan ayında Azerbaycan silahlı kuvvetleri tarafından yürütülen başarılı operasyon neticesinde işgalden kurtarılan ve Azerbaycan Devleti tarafından yeniden imar ve altyapı çalışmaları yapılan Çocuk Mercanlı Köyü’nde,  1993-1994 yıllarında yaşanan çatışmalar nedeniyle birçok aile köyü terk etmek zorunda kalmıştı. 2017 yılında dönüş yapabilen ailelerin istihdam ve sosyoekonomik durumlarının iyileştirilmesine yönelik TİKA tarafından yürütülen projeler kapsamında ilk aşamada 15 adet 160 m2’lik sera ve her biri 10 arı kolonisinden ibaret 15 adet arı çiftliği kurulmuştu. Gerçekleştirilen çalışma ile Çocuk Mercanlı’ya yerleşmiş 30 aile onları köylerine somut bağlar ile bağlayan bir meşguliyet ve ek gelir kaynağına kavuşturulmuştu.

Köy halkına sağlanan sera ve arı çiftliklerinden ilk ürünler alındı ve satışa sunuldu. Ürünlerin üretim sürecinden paketlenip satışa sunulmasına kadar destek sağlayan TİKA, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde ülkenin önde gelen gıda ve tarım mahsulleri alım ve dağıtımı ile uğraşan devlet ve özel şirketlerini de bu sürece dahil etti.

TİKA tarafından kurulan sera ve arıcılık işletmelerinden elde edilen ürünlerin satışıyla ilgili Cocuk Mercanlı Köyü’nde etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Sahib Memmedov, TİKA Bakü Koordinatörlüğü ve Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği (TÜİB) yetkilileri ile köy halkı katıldı. Yetkililer ve katılımcılar, 15 aile için tahsis edilen arı işletmelerinden ve 15 aile için kurulan 160 metrekarelik seralardan elde edilen ürünleri inceledi. Ürünler, hem katılımcılar hem de etkinlikte hazır bulunan farklı şirket ve market işletmecileri tarafından satın alındı.

Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral yaptığı açıklamada, “Çocuk Mercanlı’da bal yemek, sebze ve meyve yemek hepimizin hayaliydi. Bugün bu hayalin gerçekleştiğini görüyoruz.” dedi. Çocuk Mercanlı’ya ilk kez geçen sene geldiğini ve dönüşte Türk kurumların yetkilileri ile bir araya gelerek burada neler yapabileceklerini konuştuklarını aktaran Özoral, “Bugün o düşüncelerin neticelerini görüyoruz. Bizim istediğimiz Çocuk Mercanlı’yı cazibe merkezi haline getirecek, buraya yerleşen kişilere ‘İyi ki buraya geldik’ dedirtecek ve onların geçimini kolaylaştıracak üretime yönelik projeler oluşturmaktı. Burada yaptıklarımız Türkiye-Azerbaycan ilişkileri açısından bir örnek. Türkiye ve Azerbaycan her zaman bir, omuz omuza, yan yanadır. Türkiye olarak buranın çiçeklenmesi için elimizden gelen desteği vermeye hazırız.” diye konuştu.

Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin sonuçlarını gördük

Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Memmedov da “Karabağ’a büyük dönüşün başlangıcı” olarak kabul edilen Çocuk Mercanlı’da Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin sonuçlarını gördüklerini söyledi. Kardeş ülke Türkiye’nin desteğiyle başlatılan projelerin neticelenmesinden gurur duyduklarını belirten Memmedov, başta Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği olmak üzere emeği geçen kurumlara teşekkürlerini iletti.

TİKA Bakü Koordinatörü Teoman Tiryaki, yaklaşık 2 ay önce açılışını gerçekleştirdikleri projelerin ürün vermesini ve bu ürünlerin satışa çıkarılmasını başarı olarak gördüklerini ifade ederek, burada elde ettikleri tecrübeleri Azerbaycan’ın diğer bölgelerinde de uygulayacaklarını anlattı.

TÜİB Başkanı Hüseyin Büyükfırat, inşa ettirdikleri hediyelik eşya imalathanesinde üretilecek ürünleri hem Türkiye hem de dünya pazarlarına çıkartacaklarını bildirdi. Çocuk Mercanlı’da sera ve arı işletmelerinin yanı sıra ZiraatBank Azerbaycan tarafından 3 bin metrekarelik çiftlik, TÜİB tarafından 400 metrekarelik hediyelik eşya imalathanesi inşa ediliyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Iraklı Öğrencilere Eğitim Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Irak’ın Tuzhurmatu ilçesindeki okullara kırtasiye desteğinde bulunuldu. TİKA tarafından, Selahaddin Vilayeti Tuzhurmatu ilçesinde Türkmen öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu ve Türkçe dersleri verilen toplam 30 okulda, 2018-2019 eğitim...