Haberler

18 Ekim 2019

Cezayir'de "1518 1918 Osmanlı Devletinin Sahra ve Deniz Politikaları Sempozyumu”

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) destek verdiği “1518-1918 Osmanlı Devleti’nin Mağrip Bölgesi Sahra ve Deniz Politikaları Sempozyumu” Cezayir’in Laghouat şehrinde gerçekleşti.

TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Cezayir Cumhurbaşkanlığı Arşivler Genel Müdürlüğü, Alger-2 Üniversitesi ve Laghouat Üniversitesi  iş birliğinde gerçekleşen sempozyuma Türkiye, Cezayir, Fas, Tunus, Fransa ve İspanya’dan 120 akademisyen katıldı. Sempozyum sürecinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Cezayir Devlet Arşivleri işbirliğinde hazırlanan “Osmanlı Belgelerinde Cezayir” sergisinin açılışı yapıldı.

Cezayir Laghout Üniversitesi ve Cezayir Bilimsel Araştırmalar Merkezi İslami Araştırmalar Merkez Başkanlığı bünyesinde 15-16-17 Ekim 2019 tarihlerinde düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Cezayir Cumhurbaşkanlığı Arşivler Genel Müdürü Sayın Dr. Abdelmajid Chikhi, tarihçi, hukukçu ve araştırmacılara, bölgedeki Osmanlı tarihini yazarken nesnel olma ve Cezayir halkının Osmanlı'ya gönderdiği mektupların arşiv kayıtlarına müracaat etme önerisinde bulundu. Şeyhi, Cezayir'in kendi iradesiyle Osmanlı Devleti'ne bağlandığını belirterek, Cezayir'in, Osmanlı Devleti'nin bir eyaleti olmasının yanı sıra başka pek çok ülkeyle de anlaşmaları bulunduğunu ifade etti.

Sempozyum’da konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ise Osmanlı ve Cezayir ortak tarihi eserlerinin çalışılması için Cezayir Üniversitelerinde bu sempozyumların her yıl gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, Cezayir Üniversitelerinde Türkçe eğitiminin daha da yaygınlaştırılmasının, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında Osmanlı döneminin araştırılmasının teşvik edilmesinin önem arz ettiğini ifade etti. Sempozyum bildirilerinin her iki dilde yayınlanması gerektiğini vurgulayan Turan,  Türkiye’de de bu yönde sempozyumların düzenlenmesinin önemini belirterek, Arapça ve Osmanlıca dillerinin öğretimi amacıyla üniversiteler arası eğitici değişimlerinin yapılabileceğini ve Cezayir’de bulunan Osmanlı arşivlerinin Türkçeye aktarılması için çalışmaların başlatılmasının Osmanlı Devleti’nin sahra ve deniz politikalarına yönelik yeni bilgilerin elde edilmesini sağlayacağını vurguladı.

Osmanlı Denizcilik Tarihi Uzmanı  Prof. Dr. İdris Bostan’ın da yer aldığı sempozyumda, yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma öğrencilerle söyleşi yaptı.

Sonraki Haber

TİKA’dan Afganistanlı Kadınlara Aşçılık Kursu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan’ın diğer vilayetlerindeki evlerini terk ederek Kabil’e yerleşmek zorunda kalan kadınlara meslek sahibi olmaları amacıyla aşçılık kursu düzenlendi. Aybegüm Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen proje ile 32 Kursiyer...