Haberler

28 Mart 2012

Boşnak Gaziler Arıcılık Öğreniyor

Bosna Hersek’in Zenica- Doboj kantonu dahilinde Zenica şehrine yaklaşık 20 km, Sırp Cumhuriyeti sınırına ise 4 km uzaklıkta bulunan Zeljezno Polje, 11 köyden oluşan ve 5000 nüfusa sahip bir bölge. Savaştan büyük oranda etkilenen Zeljezno Polje’de pek çok insana istihdam sağlayan Demir-Çelik fabrikasının kapasitesinin daraltılması bölgedeki işsizlerin sayısı arttı. Sanayideki bu daralma, tarım sektörüne yönelik talebi arttırdı. Tarım bölge halkı için yeni bir alternatif oldu. Fakat tarım potansiyelinin kullanılması için yeni projeler ihtiyaç duyuluyordu.

 

Bölgede arıcılık alanında var olan çalışmalar kısıtlı imkânlar nedeniyle yetersiz kalıyordu. 30 üyesi ve toplam 190 arı kovanı olan Zeljezno Polje Arıcılar Birliği’nin üyelerinin çoğunluğu savaş gazileri, terhis olmuş askerler ve işsizlerden oluşuyordu.

 

2011 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Saraybosna Program Koordinasyon Ofisi yetkilileri tarafından gerçekleştirilen ziyaretlerde bölge halkı, tarım projeleri ve tarımsal kalkınma konusundaki isteği ve istikrarı olduklarını ifade etti. TİKA yetkililerinin yaptığı çalışmalar neticesinde Zeljezno Polje’de uygulanacak tarım projelerinin sosyo-ekonomik katkısının bölgenin kalkınmasında etkili olacağı kararına varıldı. Uzman değerlendirmeleri sonucunda Zeljezno Polje halkı için arıcılık projesi başlatıldı. Amaç, Boşnak genlerin meslek edinmesini sağlamak kadar arıcılık alanında var olan potansiyeli kullanılması, sektörde profesyonelleşme ve bu alanda dünya entegrasyonunun sağlanmasıydı.

 

Proje çalışmaları 2011 yılı içinde başlatıldı. Hali hazırda 80 üye üzerinden 1220 kovan, 1220 oğul arı, bal süzme, polen temizleme ve diğer arıcılık malzeme ve ekipmanları ile desteklenecek olan çiftçiler için Ana Arı Üretim ve Arı Hastalıkları eğitimleri ve üretim destekli 2 yıllık proje ön görüldü. TİKA ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliğinde gerçekleştirilen çalışmalarda, projenin çağdaş bilgi ve teknolojik yaklaşımları doğrultusunda tarım altyapısının oluşturulması hedeflendi.

 

Arıcılık Projesinin açılış törenine Bosna Hersek’te Zenica Doboj Kantonu Başbakanı Fikret Plyevlyak, İçişleri Bakanı Rifat Deliç, İş ve Sosyal Politikalar Bakanı Mikro Trifunoviç, Tarım Bakanı, Samir Selimoviç, Belediye Başkanı Mato Zovko, Belediye Meclis Başkanı Muhammed Yusufoviç, TİKA uzmanları ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Törende konuşma yapan proje koordinatörü Mahmut Çevik, “Türkiye, her zaman Bosna halkının yanındadır.” dedi.

 

Törene katılan Boşnak savaş gazileri Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkür etti. Gazilere sertifikaları Kanton Başbakanı Trifunoviç ve TİKA proje koordinatörü Çevik tarafından verildi. TİKA tarafından gerçekleştirilen arıcılık projesi Bosna Hersek kamuoyunda yer aldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonraki Haber

TİKA Başkanı Serdar Çam Gazze'ye Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet 27 Mart 2012 tarihinde Refah Kapısından geçerek çalışma ziyareti gerçekleştirmek üzere Gazze’ye gitti. TİKA Başkanı ve beraberindeki heyet, Gazze Belediye Başkanı...