Haberler

26 Kasım 2011

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Somali'de

Türkiye’nin Somali’de yaşananlara gösterdiği hassasiyet sürüyor. Dünya kamuoyunun Somali’yi ve Somali halkını fark etmesini sağlayan Türkiye; Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın koordinasyonunda yürütülen Somali Yardımları ile ülkenin kalkınması için işbirliği projeleri hazırlıyor.

“Hoşgeldiniz”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın da aralarında bulunduğu bir heyet ile beraber 25 Kasım 2011 gecesi Somali’ye gitmek üzere yola çıktı.

26 Kasım günü Somali’nin başkenti Mogadişu’ya ulaşan Bozdağ ve beraberindeki heyeti havaalanında Somali Başbakanı Abdiveli Mohammed Ali, Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi Cemalettin Kani Torun ve diğer yetkililer karşılandı. Bozdağ’a, yerel kıyafetli Somalililer şarkı söyleyerek ’’Hoşgeldiniz’’ dedi.

Başbakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet, ülkede eğitim, sağlık ve sosyal altyapı konusunda gelişmeleri yerinde incelemek için temaslara başladı.

Bekir Bozdağ, Mogadişu’da Türkiye Tarafından Yaptırılacak Havaalanının Temel Atma Törenine Katıldı
Bozdağ, Mogadişu Havalimanı’nın modern teknoloji ile yenilenmesi ve daha güvenli hale getirilmesi için Türkiye tarafından yapılacak tesislerin temelini attı. Bozdağ, temeli attıktan sonra ’’Havaalanında işleri başlattık, devamı gelecek’’ dedi.

“Son 20 Yılda Somali’nin Başına Gelen En Güzel Şey Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ülkeye Gerçekleştirdiği Ziyarettir”

Somali Başbakanı Abdiveli Mohammed Ali ise yaptığı konuşmada son 20 yılda Somali’nin başına gelen en güzel şeyin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkelerine yaptığı ziyaret olduğunu bildirdi. Ali, ’’Erdoğan’ın ziyareti dünyanın Somali’ye bakışını değiştirdi, ilgi arttı. Şimdi herkes Somali’ye gelmek istiyor. Erdoğan’ın ziyareti olmasa bunlar olmayacaktı. Somali halkı bunları unutmayacak’’ diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Somali Program Koordinasyon Ofisi’ne geçerek, TİKA yetkililerinden Mogadişu’da yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Somali Halkı Türkiye’ye Minnettar

Bozdağ ve beraberindeki heyet, daha sonra Somali Hükümet binasını ziyaret etti. Bozdağ başkanlığındaki Türk heyeti, Somali Başbakanı Abdiveli Mohammed Ali başkanlığındaki heyetle basına kapalı görüştü. Görüşmenin ardından Bozdağ ve Ali birbirlerine hediye verdi.

Somali Başbakanı Ali yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın daha önce Somali’ye yaptığı ziyaretin önemine değinerek, Bekir Bozdağ’ın da o ziyarette yer aldığını söyledi. Başbakan Ali, Somali halkının Türkiye’ye minnettar olduğunu dile getirdi.

“Size Türk Milletinin Selamını Getirdim”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise Türk milletinin selamıyla Somali’ye geldiklerini belirterek, ’’Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, dünyanın gündemini buraya çekmek için Somali’ye yaptığı ziyaret çok önemliydi. Bu ziyaret Somali’yi yeniden dünyanın gündemine taşıdı. Somali’ye gelen ülke sayısı ve destekler arttı’’ dedi.

Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinde açıkladığı projelerin hayata geçirilmesi için çalıştıklarının ifade eden Bozdağ, ’’Somalili vatandaşların daha iyi bir geleceği yakalaması, daha iyi şartlarda yaşaması için elimizden geleni yapacağız’’ diye konuştu. Bozdağ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Mogadişu Belediyesi’ne vereceği destekle şehirde varolan çöp sorunun da çözümleneceğini dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ daha sonra Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçiliği’nde Birleşmiş Milletler Somali Özel Temsilcisi Dr. Augustine P. Mahiga’nın da yer aldığı öğle yemeğine katıldı.

Sonraki Haber

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam Busan 4. Yüksek Düzeyli Forumunda

Geçtiğimiz birkaç yılda yaşanan doğal felaketlerin, salgın hastalıkların, pek çok ülkeyi etkisi altına alacak kadar güçlü açlığın ve yoksulluğun ardından kalkınma yardımı kavramı ve dış yardım reformu yeniden gündeme geldi. Kalkınma yardımlarının ilgili ülkelere yapılması...