Haberler

23 Ekim 2011

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Kazakistan'da Kazak-Türk Lisesinin Açılışını Yaptı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Kazakistan'da Kazak-Türk Lisesinin Açılışını Yaptı
“Sayın Başbakanımızın Sizlere Selam ve Sevgisini Getirdim”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen Türk Konseyi Zirvesi’ne katılmak ve çeşitli açılışlar gerçekleştirmek üzere özel uçakla Almatı’ya gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakan Erdoğan’ın 2005 yılında gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yapılması için söz verdiği ve TİKA’nın Ahıska Türkleri’nin yoğunlukla yaşadığı Talgar bölgesinde inşa ettirdiği Talgar Kazak-Türk Lisesi’nin açılışını yaptı.

Almatı’ya 35 kilometre uzaklıktaki Talgar’da yaptırılan 320 öğrenci kapasiteli 16 derslikli okul ve 280 öğrenci kapasiteli pansiyonun açılışına Bozdağ’ın yanı sıra, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Lale Ülker katıldı.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, okul ve pansiyon açılışında yaptığı konuşmada, Başbakan Erdoğan’ın 2005 yılında Kazakistan’ı ziyareti sırasında dar gelirli bölge sakinleri ile Ahıska Türkleri için bu okulun yapılmasını istemesi üzerine fizibilite ve inşaat çalışmalarının arazi üzerinde başlatıldığını hatırlattı.

Öğrencilerin Kazakça, Türkçe, Rusça ve İngilizce eğitim gördüklerini ifade eden Bozdağ, ’’Burada iyi bir şekilde eğitim alarak yetişen gençlerin, Türkiye için, Kazakistan için ve Ahıska Türkleri için faydalı hizmetlere imza atacaklarına inanıyorum’’ dedi.

“Türkiye Gönlünün Başka Ülkelerin Çocuklarına Da Yer Açacak Kadar Geniş Olduğunu Bir Kez Daha Gösterdi”

Okulun açılışının Başbakan Erdoğan tarafından yapılmasının planlandığını ve Başbakan Erdoğan’ın da bunu yapmayı çok istediğini anlatan Bozdağ, ’’Maalesef ülkemizde meydana gelen ve milletimizi derinden yaralayan bir takım olaylar nedeniyle kendisi bu ziyareti gerçekleştirememiştir. Sayın Başbakanımızın sizlere selamlarını ve sevgisini getirdim’’ dedi.

Konuşmasının ardından okulun açılışını yapan Bozdağ, sınıfları gezerek öğrencilerle tek tek ilgilendi, onlarla sohbet etti. Okul yöneticileri ve öğrencilerle fotoğraf çektiren Bozdağ, Kazak-Türk Lisesinin anı defterini de imzaladı.

Öğrencilerin Bekir Bozdağ ile diyalogları ise Türkiye’den Kazakistan’a uzanan bir dostluğun simgesiydi.

TİKA tarafından Kazakistan’ın Almatı Vilayetine bağlı Talgar bölgesinde yaptırılan lisenin dünya eğitim standartlarına uygun olarak ve öğrencilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yapıldığı bildirildi.

Türkiye’nin dostluğunu ve kardeşliğini coğrafyalar arasında taşıyan TİKA, Kazakistan’da yüzlerce çocuğun umudu oldu. TİKA’nın koordinasyonunda gerçekleşen her projede olduğu gibi Türkiye gönlünün başka ülkelerin çocuklarına da yer açacak kadar geniş olduğunu bir kez daha gösterdi.

Açılışta Ahıska Türkü, Kazak çocukların Türkiye’den gelen heyet karşısında şükran ve heyecan dolu tavırları ise görülmeye değerdi.
Türkiye, Kazakistan’da yüzlerce çocuğun daha kalbini fethetti.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ın Kazakistan programı çerçevesinde önümüzdeki gün Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin ilk zirvesine katılmasının ardından beraberindeki heyet ile Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...