Haberler

01 Kasım 2023

Balkanlar'ın En Eski Türkoloji Bölümüne TİKA'dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Balkanlar’ın en eski Türkoloji bölümünde Türkçe dersleri verilen amfi sınıfı ile Türkoloji öğretim görevlilerinin çalışma odasının tadilatını yaparak donanım desteği sağladı.

Farklı dillerde eğitim verilen Belgrad Üniversitesi Filoloji Fakültesine bağlı Türk Dili ve Edebiyatı Türkoloji Bölümünde, 1925 yılından buyana Türkçe eğitim veriliyor ve bölüme her yıl 60 öğrenci kabul ediliyor.

Fakültede Türkçe öğretimine destek olmak ve modern eğitim imkanlarıyla dil öğretiminin etkileşimli ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla proje yürüten TİKA, Türkoloji sınıfının tadilatını yaparak, modern ekipmanlarla donattı.

Ayrıca öğrencilerin, Türkçe öğrenimlerini pekiştirmek amacıyla sıklıkla ziyaret ettikleri Türk Dili Edebiyatı ve Kültürü Bölümü öğretim görevlileri çalışma odasının tadilatını yaparak, donanım desteği sağladı.

Açılış törenine Türkiye Cumhuriyeti Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, Şarkiyat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ema Petroviç, Türk Dil Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Ksenija Aykut, Şarkiyat Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mirjana Marinkoviç, fakültedeki öğretmen ve öğrenciler ile davetliler katıldı.

Şarkiyat Bölümü Başkanı Prof.Dr. Ema Petroviç yaptığı konuşmada Türk Elçiliğinin ve TİKA’nın kendilerini her zaman desteklediğini ve TİKA tarafından yenilenen sınıfın da bu desteğin bir kanıtı olduğunu belirterek, yenilenen sınıfın bundan sonraki dil çalışmalarında öğretmen ve öğrencileri daha çok teşvik edeceğini söyledi.

Şarkiyat Bölümü Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Mirjana Marinkoviç de konuşmasında, TİKA tarafından yenilenen sınıfın öğrenciler için daha iyi koşullarda eğitim alma imkanı sunacağının belirterek, Türk halkına ve TİKA’ya teşekkür etti.

Türk Dil Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Ksenija Aykut da yenilenen sınıfın Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. Yılında yapılmasından dolayı daha da anlamlı hale geldiğinden bahsederek emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Türkiye Cumhuriyeti Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, konuşmasında bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yılının coşkuyla kutlandığından bahsederek, Türkoloji Bölümünün de 100. yılını kutlamasına az kaldığını hatırlattı. Sırbistan’da Türkçe’ye olan ilginin her geçen gün arttığını belirten Aksoy, TİKA tarafından yenilenen sınıfın öğrencilere hayırlı olmasını diledi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Uluslararası Türkiyat Kongresine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle, Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Türkiyat Enstitüsü tarafından düzenlenen “Türk Dünyasının Ortak Mirası” temalı II. Uluslararası Türkiyat Kongresi Çankırı’da tamamlandı. 28-31 Ekim 2023 tarihleri arasında Çankırı Karatekin Üniversitesi...