Haberler

25 Aralık 2019

“Bağımlı Olma, Özgür Ol”

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) destekleri ile Bakü’de faaliyet gösteren üniversitelerde tütün ve uyuşturucu başta olmakla zararlı alışkanlıklar ile mücadele ile ilgili konferanslar ve karikatür sergileri düzenlendi.

TİKA ve Türk Yeşilayı'nın Azerbaycan faaliyetlerini yürüten Zararlı Alışkanlıklarla Mücadele Derneği iş birliğinde gerçekleştirilen proje çerçevesinde, Hazar Üniversitesi ve Azerbaycan Üniversitesinde Türkiye’den davet edilen psikolog ve sağlık uzmanları ile Bakü’de faaliyet gösteren Çağdaş Psikoloji Merkezi uzmanları tarafından “Bağımlı Olma, Özgür Ol” başlığı altında konferans düzenlendi.

Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Coşkunol gençlere bağımlıklar ve zararlı alışkanlıkların psikolojik ve sosyal boyutları ile zararlı alışkanlıklarla mücadele için yapılabilecek çalışmalar hususunda bir sunum yaptı. Konuşmasında Coşkunol, sigara ve alkol kullanımının artmasının gençlerde madde kullanımının da artmasına neden olduğunu söyledi, madde kullanım oranının azaltılması için sigara ve alkol kullanımının da azaltılması ve gençlerin bu konuda sürekli olarak eğitilmesi gerektiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder sunumunda sigara, uyuşturucu ve alkol gibi zararlı bağımlılıkların insan sağlığına tehdit oluşturan en büyük etkenlerden olduğuna dikkat çekti. Örf ve geleneklerin Azerbaycanlı gençleri madde ve sigara bağımlılığından koruduğunu vurgulayan Ergüder, aynı zamanda küresel tütün endüstrisinin burada da aktif faaliyet gösterdiğini söyledi.

Düzenlenen konferanslarda, Çağdaş Psikoloji Merkezinin direktörü Aida Nebiyeva bağımlılık psikolojisi başlığı altında zararlı bağımlılıklardan birisi olan teknoloji bağımlılığı hakkında sunum yaptı.

Konferanslar kapsamında, bağımlılıklar ve zararlı alışkanlıkları konu alan karikatürlerden oluşan sergiler de düzenlendi. Öğrenciler, tütün, uyuşturucu, alkol, kumar, teknoloji başta olmak üzere çeşitli bağımlılık temalarını konu alan karikatürlere büyük ilgili gösterdiler.

Konferans kapsamında, öğrenciler arasında tütün ve uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili anketler yapıldı, bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

Sonraki Haber

Gine Polisine Önemli Tesisleri Koruma Eğitimi

"Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi' kapsamında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğinde Gineli polislere “Terörizme Karşı Önemli Tesisleri Koruma Kursu” düzenlendi.  TİKA, Türkiye’nin güvenlik alanındaki tecrübesini aktarmaya devam ediyor. Bu...