Haberler

20 Mart 2012

Atatürk'ün Ailesinin Yaşadığı Evlerin Rekonstrüksiyon Projesi TİKA Tarafından Yapılacak

Mustafa Kemal Atatürk’ün dedesi Hafız Ahmet Efendi Makedonya Cumhuriyeti Merkez Jupa Belediyesine bağlı Kocacık köyünde yaşamış ve oğlu Ali Rıza Efendi burada dünyaya gelmiştir. 

Makedonya Cumhuriyeti Merkez Jupa Belediyesi’nde bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ün büyükbabası Hafız Ahmet Efendi ve oğlu Ali Rıza Efendi’nin yaşadığı bu evler TİKA tarafından yeniden inşa edilecek.

TİKA tarafından hazırlanan Anı Evi Projesi kapsamında Atatürk’ün ailesinin yaşadığı evlerin günümüze kadar ulaşan temellerinin üzerinde rekonstrüksiyonu yapılacak ve evler müze haline getirilecek.

Anı Evlerinin Merkez Jupa Belediyesi Kocacık köyünde Taşlı Mahalle mevkiinde yapılması planlanıyor.

İki evin rekonstrüksiyonunun yapılabilmesi için, Kocacık Köyü ile çevre köylerin 19. yüzyıla ait görsel ve yazılı arşiv belgeleri incelenerek aslına uygun olarak uygulama projesi hazırlandı.

“Merkez Jupa Belediyesi Kocacık Köyü Ali Rıza Efendi Anı Evi İnşaatı, Çevre Düzenlemesi ve İşletilmesi Projesi”ne ilişkin İşbirliği Protokolü’nün Üsküp Stone Bridge Oteli’nde 23 Mart 2012 tarihinde saat 10:00’da düzenlenecek törenle Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanı Elizabeta Kamçevska Milevska ile TİKA Başkan Yardımcısı M. Süreyya Er tarafından imzalanması öngörülüyor.

Anı Evi Protokolü için düzenlenecek imza töreninin ardından TİKA Başkan Yardımcısı Sayın M. Süreyya Er’in, TİKA tarafından teknik donanım yardımı yapılan Y. B. Tito Lisesinin ve Kalkandelen Asliye Mahkemesinin açılış törenlerine katılması bekleniyor.

Sonraki Haber

Teşekkürler Türkiye

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan İslam Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen Formasyon Eğitimine katılan Afgan öğretmen Seyit Abdul Raouf’un “Teşekkürler Türkiye” başlığı ile bir şiir kaleme aldı.   TEŞEKKÜRLER TÜRKİYE Bize yeni metodları öğrettiğiniz...