Haberler

22 Mayıs 2012

“Ahalteke” Atlarının Genetiği Korunuyor

Türkmenistan Cumhuriyeti’nde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Türkmenatları Devlet Birliği işbirliğinde gerçekleştirilmesi plânlanan “Ahalteke” Atlarının Genetiklerinin Korunması Projesi kapsamında ilk incelemeler tamamlandı.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Eski Başkan Yardımcısı Memmetniýaz Nurmemmedov ile TİKA Aşkabat Program Koordinatörü Zehra Altundağ arasında gerçekleştirilen görüşmede Nurmemmedov kendi başkanlığında Türkmen uzmanlardan oluşan bir heyetin Türkiye ziyareti esnasında atçılık alanında çalışmakta olan kurum ve kuruluşların çalışmalarını yerinde görme imkânı bulduklarını ifade etti. Ülkemizin söz konusu alandaki tecrübelerinden istifade etmek istediklerini belirtti. TİKA Aşkabat Koordinatörü Altundağ daha sonra Türkmenatları Devlet Birliği Başkanı Sn. Allanur Oraznazarov arasında da bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede;

• Türkmenistan’da yetiştirilmekte olan “Ahalteke” atlarının damızlık çalışmalarının uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi amacıyla elektron tescil sisteminin geliştirilmesi,

• Atlar için veteriner hizmetlerinin geliştirilmesi,

• Türkmenatları Birliği Molekül-Genetik Laboratuvarı’nın uluslararası standartlara uygun modern bir laboratuvar haline getirilmesi,

• Türkmenistan’da uluslararası derecede at koşuları, atlı sporlar ve at yarışları organize edilmesi amacıyla atçılık alanında çalışan uzman, atçı ve jokeyler için eğitim programları düzenlenmesi ve ayrıca Türkmen atçılarının uluslararası yarışmalara katılımına destek sağlanması hususlarında işbirliği yapılabileceği değerlendirildi.

27 Nisan-01 Mayıs 2012 tarihleri arasında Türkmenistan’da görevlendirilen T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları, iki gün süren “Türkmen Atı ve Dünya Atçılık Sanatı” konulu 4. Uluslararası İlim Konferansı’na ve akabindeki “Türkmen Atı Bayramı”na katıldılar.

Türkmenistan’da atlara ne denli önem verildiğini ülkede düzenlenen uluslararası konferans ve atçılık bayramına halkın ve yabancı ülkelerden misafirlerin geniş çaplı katılımlarıyla müşahede eden uzmanlar, TİKA Aşkabat Koordinatörü, Türkmenatları Devlet Birliği Başkan Yardımcısı Mergennepes Annanepesov ve Laboratuvar Müdürü Muhammet Muhammedov eşliğinde Aşkabat’taki İmmunogenetik ve Veteriner Laboratuvarları’nda incelemelerde bulundu.

Türkmenistan’daki Veterinerlik Hizmetleri Merkezi ile çeşitli hipodromlar ve haraları da gezen heyet, Türkmenatları Devlet Birliği Başkanı Sn. Allanur Oraznazarov tarafından da kabul edildikten sonra Türkmenistan’ı Ahalteke atlarının asıl merkezi haline getirmek için neler yapılabileceği üzerinde değerlendirmelerde bulunarak ülkeden ayrıldı.

Sonraki Haber

Gazze'de 340 Okul TİKA ile Temiz Suya Kavuştu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gazze genelinde 10 adet tuzdan arındırma ünitesi kuruldu. Arıtma üniteleri ile Gazze’deki halkının en önemli sorunlarından olan temiz su ihtiyacına önemli bir katkı sağlandı. Tuzlu suyun TİKA...