Haberler

23 Ekim 2011

Afrika Kıtası Tarımla Kalkınacak

İçinde bulunduğumuz ekonomik sistemde yanlış uygulanan tarım politikaları en çok yoksulları etkiliyor. Gelişmiş ülkeler kendi tarımsal üretimlerini uzun vadeli politikalar ve ileri teknoloji ile desteklerken; Afrika ülkelerinin bunu yapmasına izin vermiyor.

Somali başta olmak üzere Doğu Afrika ülkelerinde  yaşanan gıda krizi aslında kara kıtadaki tarım sektörünün durumunu da yansıtıyor. Teknolojinin sınırlı olması, hızlı nüfus artışına rağmen tarımsal üretimin düşmesi, petrol fiyatlarının sürekli artması Afrika tarımının önünde engel olarak duruyor. Bölgedeki açlık ve kıtlık, küresel tarım politikalarının işaret ederken; tarımda meydana gelen sorunlar dünya yoksularını hedef alıyor.

Uluslararası kamuoyunun çaresiz kaldığı Somali’de Türkiye’den gönderilen yardımlar hayat ışığı olurken; ülkemiz, yıllardır iç savaş, yoksulluk, salgın hastalık gibi konularla gündeme gelen Afrika için 2011 yılının bir milat olmasını istiyor. İnsani yardım yapmak kadar, Afrika’nın kalkınmasına yardımcı olmayı da hedefleyen Türkiye; kara kıtada altyapı ve teknik destek çalışmaları yapmaya hazırlanıyor.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA)’ nın koordinasyonunda sürdürülecek çalışmaların ilk ayağını “Afrika Tarımsal Kalkınma Programı” oluşturuyor. Afrika Tarımsal Kalkınma Koordinatörü Mahmut Çevik yaptığı açıklamada “Dünya yoksullarının büyük bir kısmının kırsalda yaşadığını ve yoksulluğu azaltmanın yolunun tarımsal kalkınmadan geçtiğini” ifade ediyor. Çevik, Somali’de doğru arazi kullanımı, tarımsal mücadele, bitkisel üretimin desteklenmesi, hayvan yetiştiriciliği, gıda teknolojisi ve pazarlama konularında yapılacak eğitim çalışmalarıyla ve uygulamalarla, tarımda birim alanda daha çok ürün yetiştirileceğine, Afrika kıtasının tarım potansiyelinin böylelikle harekete geçeceğine dikkat çekiyor. Tarım ve kırsal kalkınmanın birbirinden bağımsız düşünülemeyeceğini söyleyen Çevik, yapılacak analizlerle iklime ve araziye uygun tarım ürünlerinin yetiştirilmesi kadar bu ürünlerin toplanmasının, işlenmesinin, depolanmasının ve nakliyesinin de önemli olduğunu vurguluyor.

TİKA tarafında, farklı kalkınma düzeyindeki ülkelere, Tarım Kalkınma Programı çerçevesinde 6 yıldır teknik alt yapı ve eğitim desteği veriliyor. Sudan’daki sırık domates yetiştiriciliğinin ve Komor Adaları’ndaki verimli patates üretiminin başarılı olması dünya tarımının geleceği adına umut vaat ediyor.

Derin ve yarı derin su kuyularının açılması ise tarımsal üretimin temelini oluşturuyor. Tarımsal kalkınma ile kıtada işgücü ihtiyacının doğması ve Somali halkının kendi tarımsal üretimini yapması kadar, ürettiklerini dünya ülkelerine ihraç etmesi de hedefleniyor.

Tarım topraklarının korunması ve niteliğine uygun olarak kullanılması ekonomi kadar ekolojiyi de etkiliyor. Bitkisel üretimin yapıldığı ülkelerde kişi başına düşen yeşil alan sayısı artıyor ve bu durum küresel çevre sorunlarının çözümüne katkı sağlıyor.

TİKA, Tarımsal Kalkınma Projesi ile bilgi ve tecrübelerini başka ülkelerle paylaşarak, küresel gıda krizinin etkilerini asgari düzeye indirmeyi amaçlıyor. Tek bir patates almak için büyük meblağlar ödenen ülkelerde, patates yetiştiriciliğini çiftçilere öğretmek ve yeni çiftçiler yetiştirmek arka planda profesyonel çalışmayı, sürdürülebilir uygulamaları ve koordinasyonu gerektiriyor.

Dünya kamuoyunun çaresiz kaldığı konularda TİKA, yardımseverlik ilkesi ve sahip olduğu tecrübe ile yaşanılabilir bir yeryüzü için çalışmaya devam ediyor. Paylaşılan ise her seferinde insanlık oluyor.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...