Haberler

21 Kasım 2011

Afrika Kıtası Dini Liderler Zirvesi Başladı

Afrika Kıtası Dini Liderler Zirvesi Başladı

2006 yılında birincisi gerçekleştirilen Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Zirvesinin ikincisi 21 Kasım 2011 tarihinde İstanbul’da başladı.

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı zirveye Cezayir’den Sudan’a, Somali’den, Senegal’e uzanan pek çok ülkenden toplam 125 temsilci katıldı. Dolma Bahçe Sarayında gerçekleştirilecek açılışla başlayacak törende, gelenekten geleceğe uzanan Türkiye-Afrika ilişkileri ve 21. Yüzyılda Afrika’nın çizdiği profil konuşulacak.

İstanbul Conrad Otel’de yapılacak oturumlarda TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın Afrika’da gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlerini içeren bir konuşma yapacak.

Zirvede, 2006’daki ilk toplantının ardından planlanan Afrika Ülkelerinden Öğrenci Getirilmesi projesiyle Afrika ülkelerinde düzenlenen ’’Vekalet Yoluyla Kurban Organizasyonu’’nun kıta çapında genişletilmesi başta olmak üzere dini kurumlarla iş birliği, dini, tarihi ve kültürel bağların güçlendirilmesi, Kardeş Şehir Projesi’nin genişletilmesi, Afrika’daki dini ihtiyaçların tespiti ve ortak yayın politikası belirlenmesi konuları ele alınacak.

Ülkelerden gelen temsilcilerin bir arada olması vesilesiyle, Türkiye’nin Afrika politikalarına paralel olarak ülkenin tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması; Afrika ülkeleriyle sosyal ve kültürel alanlarda iş birliğinin geliştirilmesi, Türkiye’nin dini alandaki özgün birikim ve deneyimlerinin Afrika’da yaşayan dindaşlarla paylaşılması amaçlanıyor.

Zirvede doğru dini bilgiler ekseninde ortak yöntem ve tavır geliştirilmesinin yanı sıra medeniyetler ve kültürler arası barışın sağlanmasına yönelik kamuoyu oluşturulması ve Türkiye’nin Afrika’daki tarihi mirasının tespiti ve korunması için yerel dini idarelerle iş birliği imkanlarının değerlendirilmesi de hedefleniyor.

Kapanış ve sonuç bildirgesinin 24 Kasım’da Ankara’da ele alınacağı zirve, 25 Kasım’daki Konya ziyaretiyle sona erecek.

Sonraki Haber

Balkanlarda Yaşayan Soydaşlarımızın Derdi Derdimizdir, Sevinci Sevincimiz

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 23 Kasım 2011 Çarşamba günü Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turhan Gençoğlu ve beraberindeki heyeti Başbakanlık Merkez Bina’da kabul etti. Görüşme sırasında yaptığı konuşmada, sorunlarına sahip çıkan dernek ve vakıfların,...