Haberler

30 Ocak 2012

Afrika Birliği Asamblesi 18. Olağan Toplantısı

Afrika Birliği Asamblesi 18. Olağan Toplantısı, Etyopya’nın başkenti Addis Ababa’da 29 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye’yi temsil etmek üzere Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ katıldı. 

Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Ekvator Ginesi Devlet Başkanı Teodoro Obiang Nguema görevini Benin Devlet Başkanı Thomas Boni Yayi’ye devretti. Afrika Birliği ülkelerinde güvenlik ve barış başlıklarının konuşulduğu toplantıda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yaptığı konuşmada, Afrikalı liderlere halklarının sesine daha fazla kulak vermeleri ve Arap Baharı’ndan ders çıkarmaları çağrısında bulundu. Sudan ve Güney Sudan’ın ilişkilerini geliştirmesi ve demokrasi yolunda ilerlemeleri, Mısırlı yetkililerin iktidarı sivil hükümete devretmesinin gerekliliği, bölgesel barışın ve güvenliğin sağlanması da gündeme gelen diğer konular arasındaydı. 

Toplantı dolayısıyla Etyopya’da bulunan Bekir Bozdağ, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın da aralarında bulunduğu bir heyetle birlikte TİKA Addis Ababa Program Koordinasyon Ofisini ziyaret etti. Ziyaret sırasında Başbakan Yardımcısına, TİKA’nın Etyopya Federal Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdiği proje ve faaliyetleri anlatılan bir sunum yapıldı.

Daha sonra heyet Etyopya’daki Türk yatırımı olan AYKA tekstil fabrikasını gezerek incelemelerde bulundu.

Bozdağ ve beraberindeki heyet daha sonra donanımı TİKA tarafından 2011 yılında tamamlanan Abadir Okulu’nu ziyaret etti.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Addis Ababa’da TİKA’nın çalışmaları hakkında incelemelerde bulundu. Çam daha sonra Harar Eyalet Başkanı Murad Abdulhadi ile TİKA ofisinde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, TİKA’nın bölgedeki çalışmaları konuşuldu.  Serdar Çam TRT TÜRK kanalı tarafından yapılan röportajda , TİKA’nın Afrika Kıtasındaki faaliyetlerini anlattı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve beraberindeki heyet Nejashi-Türk Etyopya Okuluna bir ziyaret gerçekleştirdi.

Etyopya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Meles Zenavi tarafından verilen yemeğe Başbakan Yardımcısı Bozdağ, TİKA Başkanı Serdar Çam ile beraber katıldı.

Etyopya’ya gerçekleştirilen bu ziyaret aynı zamanda Türkiye-Afrika ortaklığının geliştirilmesi yönünde önemli bir adım olma özelliği taşıyor. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve beraberindeki heyetin 30 Ocak 2012 tarihinde Ankara’ya döndü.

Sonraki Haber

Somali'de Çeşmelerden ‘Hayat' Akıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın koordinasyonunda Somali’nin başkenti Mogadişu’da yapılan sondaj çalışmalarının neticesinde açılan kuyudan gelen su, yapılan çeşmelerle halkın kullanımına sunuldu. Çeşmeler, deneme amaçlı olarak su verildiğini gören çocuklar, sevinçle dakikalarca oynadı. Türkiye...