Haberler

29 Kasım 2012

Afganistan'da Bilim Olimpiyatlarına TİKA Desteği

Afganistan özellikle son 30 yılını silahların gölgesinde geçirdi ve ülkede yaşanan çatışmalara şahit olan bir nesil yetişti. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ’nın projelerini gerçekleştirirken bu gençlerin sosyal hayata adaptasyonunu ve başarılarının desteklenmesini önemsedi.

TİKA’nın desteğiyle Afganistan Eğitim Bakanlığı ve Afgan-Türk okulları işbirliğinde her yıl düzenlenen Ulusal Bilim ve Proje Olimpiyatlarının sekizincisi 20-24 Kasım 2012 tarihleri arasında Kabil’de gerçekleştirildi.

Bilim ve Proje Olimpiyatları, ülkenin en seçkin okullarından gelen zeki ve yetenekli öğrencilerinin hayata uygulanabilir projeler geliştirdiği bir organizasyondur. Yetenekli bu genç nesil arasında Afganistan’ın geleceğine yön verecek gençlerin yetişmesini sağlamak ve geliştirdikleri projelere katkı vererek Afganistan’ın gelecekteki bilim adamlarının yetişmesi amaçlanıyor.

8. Afganistan Ulusal Bilim ve Proje Yarışmasına (ANASCO 2012) Kandahar, Mezar-ı Şerif, Herat, Şibirgan, Celalabad vilayetlerinden, yerel düzeyde yapılan ön eleme sonuçlarına göre fizik, kimya, biyoloji, matematik, bilgisayar ve sözel branşlarında toplam 155 proje katıldı.

Her proje tek tek beşer kişilik jüri tarafından değerlendirilmiş ve başarılı bulunan projelerden 16’sı altın, 32’si gümüş ve 46’sı bronz madalya ile ödüllendirildi.

• Kimya dalında katılan 27 projeden 3’ü altın, 5’i gümüş, 9’u bronz madalya,

• Science dalında katılan 6 projeden 1’i gümüş, 2’si bronz madalya
,
• Bilgisayar dalında 21 projeden 3’ü altın, 4’ü gümüş, 5’i bronz madalya,

• Fizik dalında 30 projeden 3’ü altın, 6’sı gümüş, 9’u bronz madalya,

• Biyoloji dalında 30 projeden 3’ü altın, 6’sı gümüş, 9’u bronz madalya,

• Matematik dalında 19 projeden 2’si altın, 3’ü gümüş, 5’i bronz madalya,

• Sözel dallarında katılan 22 projeden 2’si altın, 5’i gümüş, 6’sı da bronz madalya aldı.

Ödül törenine Afganistan Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Asadullah Muhakkık, TİKA Kabil program Koordinatörü Dr. Bekir Demir, Kabil Eğitim Müdür Yardımcısı, kabil Eğitim Müdürlüğü personeli ile öğrenciler, öğretmenler ve veliler katıldı.

Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Muhakkık yaptığı konuşmasında, Afganistan genliğinin gelişmesi ve topluma faydalı projelerin geliştirilmesini önemsediklerini, ufuk açıcı bir çalışma olduğunu, bu tür çalışmaların gençliğe ve topluma pozitif enerji verdiği ifade ederek, TİKA’nın bu projenin gerçekleştirilmesine de katkı sağladığından dolayı teşekkür etti. Afgan Bakan Yardımcısı, “TİKA Afganistan’da eğitimden sağlığa çok değişik projeler gerçekleştirerek halkın istifadesine sunuyor” dedi.

Sonraki Haber

TİKA Projesi Öğrencilere Burs Kaynağı Oldu

Balkanlar’da yaşayan halklara yönelik ekonomik, sosyal ve kültürel projelerini sürdüren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA), Sırbistan’daki Sancak Bölgesi’nde hayata geçirdiği yeni proje dikkat çekti. TİKA Sırbistan Program Koordinatörlüğü tarafından Sancak’taki çiftçilere destek için yürütülen...