Haberler

07 Mart 2012

20 Yıl Sonra Somali'ye Uluslararası Uçuş Yapıldı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Dr. Serdar Çam’ın da aralarında bulunduğu bir heyetle beraber 6 Mart 2012 tarihinde Türk Hava Yolları’nın Mogadişu Havaalanına gerçekleştirdiği ilk uçuş seferiyle Somali’ye gitti. Kamu kurum ve kuruluşlarından çok sayıda yetkilinin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve basın mensuplarının aralarında bulunduğu heyeti, havaalanında Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmet karşıladı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından teknik altyapı çalışmaları yapılan Mogadişu Havaalanı uluslararası uçuş seferlerine hazırlandı. Kontrolsüz girişlerin önlenmesi için havaalanının etrafına tel örgü çekildi. Havaalanı binasının teknik altyapısı iyileştirildi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: “Türkiye’nin Somali’ye Yaptığı Yardımların Temeli İnsani Duyarlılık ve Dayanışma Kültüründen Kaynaklanmaktadır.”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve beraberindeki heyeti Mogadişu havaalanında Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Ahmet Şerif karşıladı. 20 yıl sonra ilk kez bir uluslararası uçağın ülkelerine sefer düzenlediğini söyleyen Somali Cumhurbaşkanı, bunun Türkiye ile Somali arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirdiğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımların temeli insani duyarlılık ve dayanışma kültüründen kaynaklanmaktadır. Somali’deki kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntılardan kurtulması daha mutlu, müreffeh, güvenli yaşaması için atılmış adımlardır. Somali’den Türkiye’ye gelen öğrenciler, eğitim aldıktan sonra ülkelerine yararlı hizmetler vermek için çalışacaktır. Somali’nin  ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitim gören öğrenciler bölgenin kalkınması için çalışacaktır.” dedi.

Şifa Hastanesi

Başbakan Yardımcısı daha sonra TİKA ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinde kurulan Şifa Hastanesinin açılışını yaptı. 60 yataklı hastane, 20 doğum ve 10 ameliyat kapasitesi ile ülkenin en büyük hastanesi olma özelliğini taşıyor. TİKA ve DSİ koordinasyonunda yaptırılan çeşmeler de Bozdağ tarafından açıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin katkıları ile uluslararası uçuşa hazır hale getirilen Mogadişu Havaalanı ve ülkemizden yapılan üst düzey ziyaret dünya kamuoyunda geniş yankı buldu.

Sonraki Haber

TİKA-Undp İşbirliğinde Gerçekleştirilen Gım Projesinde İlk Adım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı arasında gerçekleştirilmesi öngörülen“Güney Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri Büyüyen Pazar İnisiyatifi (GIM)” projesinin protokolü 2010 yılında imzalandı. Bu proje ile Bosna-Hersek,...