Haberler

03 Eylül 2013

Zambiya'ya Sağlık Alanında Malzeme ve Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, nüfusun yaklaşık yüzde 14’ünün AIDS hastası olduğu Zambiya’ya sağlık alanında malzeme ve ekipman desteğinde bulundu.

Nüfusunun yüzde 14’e yakın bir kısmının AIDS/HIV virüsü taşıdığı Zambiya’nın başkenti Lusaka’da 2001 yılında yardıma muhtaç AIDS hastalarına evlerinde palyatif bakım hizmeti vermek üzere kurulan merkezde 2003 yılından itibaren yatılı hasta kabulü de yapılıyor. Ayda 40’ı yatılı hasta olmak üzere yaklaşık 1200 kişiye hizmet veren 35 yataklı bakımevinde çocuk hastalar için de bir koğuş bulunuyor. Önceleri AIDS hastalarına virüsün yayılmasını yavaşlatıcı tedavi ile hasta ve yakınlarına psikolojik destek ve yoğun bakım hizmeti verilen merkezde bir süredir kanser hastalarına da hizmet sağlanıyor.

TİKA tarafından, bağışlarla idare edilen ve son birkaç yıldır yapılan bağışların azalması sonucu mali sıkıntı yaşayan merkezin faaliyetlerini sürdürmesine katkıda bulunmak için söz konusu merkeze çeşitli tıbbi malzeme ve cihaz desteği sağlandı. Temin edilen malzemeler düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Düzenlenen teslim törenine Türkiye Lusaka Büyükelçisi Ahmet Arda, Our Lady’s Hospice bakımevi yöneticileri Freeborn Kibombwe, Haripriya Eswaran, TİKA yetkilileri ve bakımevi çalışanları katıldı.

Törende konuşma yapan Lusaka Büyükelçisi Arda, Türkiye’nin resmi yardım eli TİKA aracılığıyla sağlanan bu desteğin bir bağış değil merkezin faaliyetlerini sürdürebilmesi için bir katkı olarak görülmesi gerektiğini belirtti. Lusaka Büyükelçisi Arda, böylesi işbirliği projelerinin devam etmesi temennisinde bulundu. Our Lady’s Hospice bakımevi yöneticisi Kibombwe ise, bakımevlerinin hertürlü desteğe ihtiyaç duyduğunu belirterek, yapılan katkı ve destekten dolayı Türk halkı adına TİKA’ya teşekkür etti. Bakımevi çalışanları, törende TİKA’ya sevgilerini besteledikleri şarkıyla dile getirdi. Zambiyalılar şarkıda “Türkiye’nin yardımlarına ömür boyu minnettar kalacaklarını” ifade ettiler.

Sonraki Haber

Türkmenistan'da İki Sahabeye Ait Türbelerin Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Türkmenistan’ın Merv Vilayetinde bulunan Hakem el-Gifari ile Bureyde el-Aslami adlı iki sahabeye ait türbelerin restorasyon çalışmaları devam ediyor. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyetin 19–22 Temmuz...