Haberler

01 Aralık 2017

Yemen’de Diyaliz Hastalarına TİKA Desteği

Yemen’de iç savaş nedeniyle ilaç sıkıntısı yaşayan Aden Diyaliz Merkezi’ne Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından tıbbi malzeme desteğinde bulunuldu.

Yemen’in Sana, Taiz, Aden ve Hudeyde şehirlerinde TİKA Tarafından 2014 yılında tesis edilen 60 üniteli Diyaliz Merkezleri iç savaş sürecinde de hizmet vermeye devam ediyor. Ambargo nedeniyle ilaç ve gıda sıkıntısı yaşanılan Yemen’de, Aden Sadaka Hastanesi bünyesinde hizmet veren diyaliz merkezine TİKA tarafından tıbbi malzeme desteğinde bulunuldu.

Aden şehrinin en büyük iki hastanesinden biri olan Sadaka hastanesi bünyesinde 15 yatak kapasiteli tam kapasite ve çift vardiya hizmet veren Aden Diyaliz Merkezi’ne bir yıllık ihtiyaçlarını karşılayacak tıbbi malzeme TİKA tarafından temin edilerek hastane yönetimine teslim edildi.

Yemen’de yaşanan iç savaştan dolayı ülkedeki sağlık kurumları çok kısıtlı imkânlarla hizmet vermekte ve temel sağlık hizmetleri dahi karşılanamıyordu. Aden Diyaliz Merkezi yetkilileri, kurulumundan itibaren TİKA’nın güçlü desteğini her zaman yanlarında bulduklarını, Yemen’in içerisinde bulunduğu durumdan dolayı Yemen Hükümetinin sağlık kurumlarına yeterli bütçe ayıramadığını ve güvenlik yetersizliğinden dolayı sınır kapılarının sık sık kapanmasının yerelde ilaç stoklarının ciddi şekilde azalmasına, birçok zaruri ilacın maalesef piyasada bulunmamasına, dolayısıyla da sağlık kurumlarının kapanma tehlikesiyle ile karşı karşıya kalmasına neden olduğunu belirttiler.

Yetkililer, bu zor zamanlarında TİKA vasıtasıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğini çok güçlü hissettiklerini, TİKA’ya ve Tüm Türk Halkına, Türkiye Devletinin İdarecilerine çok müteşekkir olduklarını, diyaliz merkezinde tedavi gören tüm hasta ve yakınlarının Türk Milletine dua ettiklerini ifade etti.

TİKA Aden Koordinatörü Abdullah Sarı, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Cemal Abdülhamid ve diyaliz merkezi çalışanları ile görüşerek merkez hakkında bilgi aldı. Koordinatör Sarı, TİKA olarak önümüzdeki günlerde diğer şehirlerdeki Diyaliz Merkezlerine de gereken tıbbi malzeme desteğinin verileceğini ifade etti. 

Sonraki Haber

Uluslararası Polis ve Güvenlik İşbirliği Eğitimi Projesi Jandarma Eğitimleri Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi ve Güvenlik İşbirliği Projesi kapsamında Bangladeş, Senegal ve Moldova Jandarma Teşkilatı Personeline İzmir Foça’da...